ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Clujului, Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț, a vorbit despre influența internetului și a televiziunii în viața creștinilor, el explicând că omul contemporan este prea captivat de internet și a spus că Biserica ar dori să îi tămăduiască pe cei care se confruntă cu această problemă.

„Omul vremurilor noastre a devenit dependent de imagine. Obsesia imaginii l-a subjugat în totalitate. Petrece ore întregi în fața televizorului și nu îl poate lăsa o zi să nu urmărească știrile, filme sau programe de divertisment. În același timp, calculatorul, cu întrebuințările lui folositoare sau mai puțin folositoare, i-a devenit tovarăș de toată ziua. Navigarea pe internet îl captivează în așa măsură că nu mai are timp nici de comunice cu cei din casă, nici de lectură, nici de sport, nici de plimbări în aer liber. Și ca să-l poată avea peste tot apelează la un laptop sau la o tabletă. Mai nou telefoanele mobile performante, care au și internet, îi oferă omului imagini, și-l vezi butonând peste tot: pe stradă, în mașină, la masă, sau în alte multe împrejurări. Și chiar dacă este în compania cuiva, el, de fapt, se află într-o lume virtuală care-l subjugă. Am dori să îi tămăduim de această meteahnă. Omul contemporan a devenit un pătimaș, rob imaginii, care poate fi bună sau rea. Dacă imaginea este bună, lucrurile sunt în ordine. Dar, dacă imaginea este rea, păcătoasă sau indecentă? Atunci este o problemă. Pentru că prin imagine intră dracul în suflet”, a declarat Andrei Andreicuț.

 Mitropolitul a explicat faptul că internetul și televizunea abundă de „imagini distrugătoare și prăpăstioase”, el sfătuindu-i pe enoriași să țină cont de icoane, pe care le consideră „imaginea bună”.

„Există și imagini distrugătoare, prăpăstioase, dacă aș pomeni doar de «Balena Albastră» care face ravagii în ultima vreme, dar vorbesc și de imagini păcătoase reprezentate în cărți, pe pliante, care pot fi distrugătoare de suflet. Imaginea bună, în sensul absolut al cuvântului este icoana. Icoana este o fereastră înspre Raiul Învierii care dă sufletului posibilitatea de a intra în legătură cu Împărăția lui Dumnezeu. Cele mai importante sunt icoana Maicii Domnului și a lui Iisus Hristos. Imaginea păcătoasă, ca fereastră spre iadul morții veșnice, ne pângărește și ne distruge spiritual”, a mai spus înaltul prelat.