ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a vorbit despre criza refugiaților care a cuprins Europa în aceste zile și despre reacțiile pe care le au românii față de eveniment.

În cuvântul său rostit la Mănăstirea Vorona, ieri, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a spus că românii nu au să se teamă de străini, ci de noi înșine. Acesta a criticat faptul că românii nu mai dau naștere de copii.
 
"Privim în aceste zile la tot ceea ce se întâmplă în lume și în Europa. În general ne întristăm și zicem că nu este bine să vină atâția străini la noi, să vină atâția străini în Europa, pentru că nu sunt creștini. Un mare bărbat al neamului nostru, după numele lui, mare pedagog și ministru, Simeon Mehedinți, a spus câteva lucruri parcă profeții pentru ziua de astăzi: 'Nu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străini peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!' Pericolul nu este venirea străinilor. Pericolul suntem noi.

Spunea aceasta într-o perioadă în care, în țară erau 8,5 milioane de români și se nășteau 300.000 de copii pe an. Acum am fi 16-20 milioane, nu știu, și se nasc pe jumătate, 180.000. Și știa acest mare cunoscător al scripturii că aceasta (nașterea de copii -n.r.) este șansa supraviețuirii unui neam. Nu pentru faptul că vin alții asupra noastră: ei vin și pleacă. Nu pot fi atât de mulți încât să fie cu milioanele în țara noastră. Pericolul nu este venirea străinilor, ci pericolul suntem noi. Se vor pustii satele și orașele, spunea dânsul, atunci când nu vor mai fi strigăte de copii, mame cu prunci în brațe, tați cu prunci de mână, pe ulițele și străzile noastre. Și spunem asta în această sfântă zi,închinată Nașterii Maicii Domnului, când părinții săi, Sf. Ioachim și Ana au considerat că nu există pentru ei, o fericire mai mare decât să nască copii.

De ce ne bucurăm azi că Ardealul că face parte din țară? Nu doar pentru jertfele din primul război mondial, nu pentru că am avut o regină curajoasă, Regina Maria și o familie mare, a Brătienilor. Ci pentru că în secolele XVI-XVII-XVIII-XIX, româncele au născut copii. Și când a venit momentul potrivit, au început să se numere locuitorii Transilvaniei și și-au dat seama stăpânii lumii că sunt mult mai mulți români decât unguri acolo. Și s-a împlinit cuvântul Domnului: Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți Pământul", a spus ÎPS Teofan la finalul Sfintei Liturghii.