ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cere autorităților ca în aceste vremuri grele „pentru Țară și pentru Biserică” să li se permită creștinilor „măcar o mică mângâiere: o pâine sfințită și o lumânare aprinsă, în condiții de respectare cu strictețe a măsurilor luate în aceste vremuri de epidemie”, informează Doxologia.

Ierarhul face referire la acordul dintre MAI și Patriarhie, pus sub semnul întrebării de Președintele Iohannis azi.

„Este o situație grea pentru Țară și pentru Biserică. Am înțeles, încă de la început, să sprijinim eforturile care se fac în lupta cu această epidemie. Ne-am implicat cu resurse umane, materiale, cu mesaje de încurajare și, așa cum se cuvine, cu rugăciune, post și pocăință. Ne-am alăturat apelurilor autorităților și am îndemnat credincioșii să respecte cu maximă strictețe regulile stabilite pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Ne-a durut atunci când credincioșii nu au avut posibilitatea să participe la slujbe măcar într-un număr limitat, în aer liber, respectând distanțarea socială. E greu, foarte greu, de asemenea, de purtat pentru arhierei și preoți faptul că mulți credincioși nu au mai putut să se spovedească sau să se împărtășească în acest post.

Înțelegem și faptul că nu pentru toți nevoile sufletești sunt la fel de mari ca nevoile trupești. Acum, când se apropie Sfintele Paști, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, cerem să se permită a oferi creștinilor măcar o mică mângâiere: o pâine sfințită și o lumânare aprinsă, în condiții de respectare cu strictețe a măsurilor luate în aceste vremuri de epidemie”, a spus ierarhul în Miercurea Mare. 

Arhiepiscopul Iașilor se întreabă de ce autoritățile statului pot avea încredere în administratorii piețelor și patronii de magazine, dar în Biserică nu.

„Este bine că autoritățile au încredere în administratorii piețelor și în patronii de magazine alimentare sau de farmacii, dar credem că și Biserica se poate organiza eficient, cu simț de răspundere. A dovedit-o chiar în această perioadă, asigurând prin voluntari distribuirea de pachete și ajutoare celor aflați în nevoie. Cum un curier poate livra cele necesare unei familii, obiecte sau alimente, la fel credem că și un preot sau un voluntar, respectând regulile de distanțare, pot oferi o pâine sfințită ambalată și pot aprinde lumânarea celui din fața lor. Cum o persoană poate merge la lucru, la piață sau la farmacie de mai multe ori pe săptămână, aceeași persoană ar putea veni de Paști, pentru un minut, în fața Bisericii sale sau la cimitir, pentru a aprinde o lumânare. E greu de înțeles de ce acest lucru n-ar fi posibil. 

Ne rugăm Domnului să binecuvinteze pe toți, să le dăruiască sănătate și înțelepciune și să nu li se știrbească din bucuria Învierii! Noi le vom purta pe toate așa cum ne sunt rânduite. Când Hristos e pe Cruce, noi unde am putea fi?”, a încheiat Mitropolitul.

 
ÎPS Teofan se alătură Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a cerut și el ca românii să aibă posibilitatea de a participa la Înviere, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății.