ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moise Guran, deținătorul unei aplicații de știri pe mobil, scrie că „se coace” un eveniment declanșator al unor mari mișcări sociale.

„Pentru mari adunări populare este nevoie de un cumul de factori – o acumulare (există deja), un eveniment declanșator (se coace), conștientizarea pericolului de către mulțimi (asta va fi partea cea mai dificilă, de aceea este esențial să nu rupem punțile de comunicare nici cu pesediști, nici cu pensionari, nici cu ultra-creștini, mai ales că, atenție! presa de azi este mult slăbită față de cea de acum un an) și, în fine, reluarea protestelor zilnice (nu o dată la trei luni, nu în weekend, zilnice!)”,  a scris el într-un articol publicat pe blogul său după protestele de sâmbătă, 12 mai.

Guran mai notează că „răsturnarea lumii” este „centenarul nostru”, ilustrând textul cu o poză în care Centenarul este pus în cătușe.

Adrian Severin, fost Ministru de Externe, notează că Președintele Iohannis urmărește să câștige timp pentru a da o lovitură de forță prin care să se înlocuiască guvernul.


„Pentru a face acest ceva Președintele are la dispoziție doar trinomul servicii secrete-procuratură-justiție politizată, precum și batalioanele de asalt neofasciste din stradă. Ar mai putea intra în calcul și sprijinul extern concretizat în asistență tehnico-materială acordată acestor batalioane (s-a mai întâmplat și prin alte locuri) și amenințarea cu sancțiuni europene. (Aplicarea acestora efectivă va fi mai dificilă întrucât mai există și interese externe care se opun unei destabilizări totale a României. Nu toți actorii regionali și globali pot accepta o asemenea destabilizare în mijlocul războiului hibrid în curs de desfășurare.)

Așadar, logica ne spune că în următoarele luni ne așteaptă o lovitură de forță, prin esența ei anticonstituțională, care să înlocuiască guvernul legitimat de rezultatul ultimelor alegeri, cu un guvern prezidențial menit să garanteze rezultatul viitoarelor „alegeri” și să transforme democrația noastră bolnavă într-o oligarhie sănătoasă. Ceea ce, evident, implică recursul obligatoriu la teroarea de stat.

Desigur, istoria nu evoluează totdeauna logic. Întâmplarea poate duce lucrurile în orice direcție. A miza pe întâmplările norocoase nu este însă egal cu a face politică.

Iată de ce, firesc este ca Guvernul și Parlamentul să adopte de urgență măsuri în apărarea ordinii constituționale aflată în pericol de a fi răsturnată. Asemenea măsuri privesc atât frontul intern cât și cel extern. Armata, jandarmeria, poliția, diplomația și serviciile de informații, sau acele părți ale lor încă loiale Constituției și națiunii române trebuie mobilizate și puse în stare de alertă astfel încât să fie pregătite a face față fără ezitare, cu maximă fermitate și eficiență, oricărei situații”, a scris el într-un articol din Corect News.