ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, a fost pusă sub urmărire penală de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu și conflict de interese. În vizorul anchetatorilor se află 4 acte adiționale ale unui contract de închiriere încheiat cu o societate comercială.

Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul adus bugetului primăriei este de aproximativ 24.478 euro. "Nu este niciun abuz în serviciu, de niciun fel", a reacționat Monica Pop.

DNA arată că, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice, Monica Pop a încheiat 4 acte adiționale la un contract de închiriere ce fusese încheiat cu o societate comercială. Actele au fost întocmite în 2003, octombrie 2007, decembrie 2007 și 2012.

Prelungirea contractului de închiriere s-a făcut nelegal, subliniază procurorii. Începând cu anul 2003, închirierea spațiilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București trebuia să fie efectuată de către Administrația Fondului Imobiliar al Unităților Sanitare Publice – Sector 1 și ulterior de către Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice din cadrul Consiliului Local Sector 1 București. Sumele de bani încasate cu titlu de chirie ar fi trebuit să revină fie primăriei Sectorului 1 (administrator), fie Primăriei municipiului București (proprietar).

În plus, Consiliul Local Sector 1 a stabilit un cuantum minim al chiriei pentru închirierea de spații pentru servicii medicale și alte activități decât cele medicale (alimentație publică) aflate în administrarea Administrației Fondului Imobiliar al Unităților Sanitare Publice – Sector 1. Chiria stabilită prin cele patru acte adiționale a fost sub pragul minim.

Astfel, potrivit procurorilor DNA, a fost cauzată o pagubă bugetului Primăriei Municipiului București și/sau bugetului Primăriei Sectorului 1 București în valoare de aproximativ 24.478 euro. De asemenea, a fost creat un folos de aceeași valoare societății comerciale care a închiriat spațiul în incinta spitalului.

"În noiembrie 2012, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice – București, Monica Pop a participat, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Oftalmologie, la luarea unei decizii privind încheierea unuia dintre actele adiționale la contractul de închiriere, decizie prin care s-a obținut, în mod direct, un folos patrimonial pentru o societate comercială cu care suspecta s-a aflat în raporturi de muncă", se arată în comunicatul DNA.

În perioada 01.03.2007-14.01.2011, Pop a fost angajată cu contract de muncă cu normă parțială la respectiva societate comercială. "Fiind vorba de o perioadă de cinci ani ce precede data încheierii documentului, sunt întrunite condițiile care definesc conflictul de interese", mai subliniază DNA.

Monica Pop a declarat pentru Agerpres că nu a săvârșit niciun abuz în serviciu și a precizat că are o decizie de la Agenția Națională de Integritate conform căreia nu este incompatibilă.

"Nu este niciun abuz în serviciu, de niciun fel. Am de la ANI hârtie că nu este nicio incompatibilitate, care este pusă la dosar. Toate reclamațiile pornesc de la o asistentă care ne-a făcut vreo 500 de procese și ei știu foarte bine. Primăria nu s-a constituit în niciun fel de parte civilă. Nimic. Nu este adevărat", a spus Pop pentru TVR.

Managerul a menționat că Primăria a avut mereu reprezentant în Consiliul de Administrație al spitalului. "Totdeauna reprezentantul Primăriei a fost în Consiliul de Administrație. Nu am luat hotărâri fără el. Nu este niciun fel de altă problemă. Nu am văzut încă dosarul, o să îl văd", a mai spus Monica Pop.