ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

ACTUALIZARE 19.30 Monumentul "Aripi" reprezintă o "victorie simbolică" împotriva abuzurilor dictaturii comuniste, a declarat președintele Klaus Iohannis, prezent la inaugurarea de luni, din Piața Presei Libere.
"Nimeni și nimic nu va putea reda vreodată destinele ruinate de abuzurile dictaturii comuniste. Cu toate acestea, monumentul 'Aripi' este o victorie simbolică. Ce ironie a sorții mai mare și ce izbândă mai puternică decât faptul că monumentul dedicat rezistenței anticomuniste este ridicat pe locul unde, până acum 27 de ani, străjuia statuia lui Lenin, unul dintre cei mai malefici oameni ai istoriei, doctrinarul bolșevismului?", a spus Iohannis.

 Vedeți aici o galerie FOTO cu imagini de la inaugurare.

 Știrea inițială

Luni, 30 mai 2016, la ora 17.00, va fi inaugurat Monumentul Aripi  închinat rezistenței anticomuniste din Piața Presei Libere, anunță expresmagazin.ro.


Realizat de sculptorul Mihai Buculei, monumentul Aripi este un proiect inițiat în 1997 de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și sprijinit de președintele Emil Constantinescu. Susținut financiar de Ministerul Culturii până în 2007, proiectul a fost preluat de Primăria Generală a Municipiului București și finalizat la începutul anului 2016.

Evenimentul va începe cu intonarea imnului național de către fanfara Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” și păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor comunismului. Va urma dezvelirea plăcii „În memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989” și un moment religios ecumenic susținut de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai cultelor religioase ai căror credincioși au murit sau au suferit în temnițele, lagărele și spațiile de deportare comuniste.

Vor rosti rugăciuni PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Biserica Ortodoxă Română, PS Cornel Damian, Episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, PS Mihai Frățilă, Episcop al Episcopiei Greco Catolice de București, Dr. Daniel Zikeli, Episcop Vicar, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, Prof. dr. Ioan Bunaciu, decanul Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea din București, Rabin Rafael Shaffer, Rabinul șef al Cultului Mozaic, Imam Refi Erghiun, Consiliul Sinodal al Cultului Musulman.

Vor lua cuvântul și vor depune coroane de flori înalte oficialități ale statului, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Octav Bjoza, primarul general interimar al Capitalei, Ioan – Răzvan Sava, președintele Fundației Române pentru Democrație, Emil Constantinescu. Vor fi prezenți peste 300 de foști deținuți politici, deportați și urmași ai acestora, reprezentanți ai Asociațiilor Foștilor Deținuți Politici din fostele țări comuniste, precum și elevi ai liceelor din București.

În perioada 1945 – 1989 sute de mii de cetățeni ai României au fost întemnițați din rațiuni politice, deportați sau persecutați.

La începutul anului 1990, dintre cei închiși și deportați mai trăiau peste o sută de mii.

Astăzi mai sunt în viață 41.000 din care doar 2.500 deținuți politici, 21.500 deportați și 17.000 soții ale celor închiși sau deportați.