ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 24 februarie 2024 a fost anunțat decesul Ralucăi Ianchiș (FOTO mai jos), de 42 de ani, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie din București.
A murit din cauza unui cancer de pancreas diagnosticat cu câteva zile înaintea Crăciunului.

Asociația ”Salvează o inimă” a transmis, la moartea tinerei mămici, un mesaj copleșitor, preluat de stiri.botosani.ro:  

„Raluca Ianchiș, o lumină în inimile celor care au cunoscut-o, ne-a părăsit mult prea devreme la vârsta de 42 de ani, lăsând în urmă un gol imens și o durere sfâșietoare. Cu o inimă mare și o bunătate fără margini, Raluca a fost nu doar o mamă iubitoare pentru fiica sa de 14 ani, ci și un prieten devotat, un sprijin neclintit pentru cei din jur și o sursă de inspirație pentru toți cei care au avut privilegiul de a o cunoaște.

Povestea ei nu este doar una despre pierderea tragică a unei vieți prea devreme încheiate, ci și despre amprenta profundă pe care a lăsat-o asupra lumii. Raluca a trăit cu pasiune, iubind necondiționat și dând tot ce avea mai bun celor din jur. A fost o luptătoare, înfruntând viața cu curaj și determinare, și a învățat pe toți cei din jurul ei ce înseamnă să trăiești fiecare moment la maxim.

Pentru fiica sa, Raluca a fost nu doar o mamă, ci și cel mai bun prieten, ghid și mentor. Împreună au împărtășit râsete, lacrimi, visuri și speranțe. Legătura lor profundă va rămâne veșnică, un far de lumină în întunericul despărțirii. În inima fiicei sale, Raluca va trăi veșnic, inspirând-o să urmeze visurile cu aceeași pasiune și curaj pe care le-a împărtășit mereu.

Pe măsură ce ne adunăm să îi aducem un ultim omagiu, să ne amintim de Raluca nu doar pentru golul pe care l-a lăsat în urmă, ci și pentru iubirea, lumina și bucuria pe care le-a adus în viețile noastre. Să păstrăm vie amintirea ei prin a trăi conform valorilor pe care le-a îmbrățișat: iubire, generozitate, curaj și speranță.

Raluca Ianchiș va rămâne mereu în inimile noastre, un simbol al iubirii necondiționate și al spiritului neînfrânt. Chiar și în absența sa fizică, spiritul ei liber și iubitor va continua să ne inspire și să ne ghideze pe drumul vieții. Odihnește-te în pace, draga noastră Raluca, până când ne vom întâlni din nou.

Sincere condoleanțe!! Dumnezeu să o ierte!”

 


De asemenea, a fost anunțat și decesul Dr. Marieta Costache (63 de ani), profesor universitar la Facultatea de Biologie a Universității din București. Aceasta a fost susținătoarea apariției unui vaccin pentru cancer.

„Cu adâncă tristețe Colectivul Institutului de Virusologie "Ștefan S. Nicolau” anunță dispariția dintre noi a doamnei Dr. Marieta Costache (63 de ani), Profesor Universitar în cadrul Facultății de Biologie a Universității din București.
 
Un coleg deosebit, cu o bogată experiență în domeniul didactic, managerial și administrativ, pentru mulți dintre noi a fost un adevărat mentor.
 
Om cu o pasiune și energie inepuizabilă, Dr. Marieta Costache a avut o contribuție științifică semnificativă asupra cercetării romanești.
 
Cei care am avut privilegiul de a o cunoaște și aprecia îi vom pastra o caldă amintire, și transmitem pe această cale sincere condoleanțe familiei îndoliate.” - a transmis Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau", București.

În septembrie 2012, a vorbit într-un interviu despre încercările de găsire a tratamentului împotriva cancerului sub forma unui vaccin.

Și Facultatea de Biologie a Universității din București anunțat „cu profundă tristețe încetarea din viață, în data de 16 februarie 2024, a prof. univ. dr. Marieta Costache”.

În urmă cu doar câteva zile a fost anunțat decesul unei femei care lucra în cadrul Primăriei Bistrița și care abia împlinise 49 de ani:
„Primăria Bistrița îndoliată! Teodora Lutsch a trecut mult prea devreme poarta veșniciei”, a scris rasunetul.ro, care a transmis mesajele de condoleanțe ale familiei și ale colectivului Primăriei:

„† Cu sufletele cernite, anunțăm trecerea la cele veșnice a scumpei noastre TEODORA LUTSCH, plecată mult prea devreme dintre noi. Lasă un gol imens în sufletele noastre și ale tuturor celor care au cunoscut-o și cu care a colaborat de-a lungul timpului.
Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu sunt așteptați la casa părintească din Dorolea, nr. 46. Priveghiul va avea loc sâmbătă, 24 februarie, de la ora 19.00, iar slujba de înmormântare va fi oficiată duminică, 25 februarie, de la ora 12.30.
Vei rămâne mereu în rugăciunile noastre și-l rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul în Grădina Raiului!”
Familia 

„† Cu durere în suflet anunțăm trecerea mult prea devreme la cele veșnice a celei care a fost TEODORA LUTSCH, care de-abia împlinise 49 de ani, de la Serviciul Educație-Turism din cadrul Primăriei Bistrița.
Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul în rândul drepților, iar familiei să-i dea mângâiere.”
Redacția ”Răsunetul”

„† Cu profundă mâhnire, am aflat de trecerea la cele veșnice a colegei noastre Teodora Lutsch. A plecat mult prea devreme, lăsând în urmă tristețe și durere.
Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul!”
Colectivul Primăriei Bistrița

Un caz și mai sfâșietor este al unui tânăr de doar 25 de ani, sănătos, căruia i s-a făcut brusc rău, acuzând dureri în piept și dureri de cap. Ajuns la Urgențe, medicii nu i-au făcut și investigații cardiologice mai amănunțite, care ar fi depistat la timp problema și probabil i-ar fi salvat viața. Mama tânărului, devastată de durere, a povestit cazul tragic, povestea tânărului fiind relatată în oradesibiu.ro și o redăm mai jos:


„O mamă îndurerată din Avrig vrea să facă o schimbare în sistemul de sănătate, după ce fiul ei a murit săptămâna trecută. Adriana Șerban își dorește ca nici o altă mamă să nu treacă prin suferința pricinuită de pierderea fiului său și își dorește ca tinerii care ajung la Urgență cu dureri în zona pieptului sau a gâtului să fie supuși unei ecografii Doppler, ecografie care i-ar fi putut salva viața fiului ei.

Răzvan Orzea Șerban (FOTO mai jos) era un tânăr sănătos, ambițios și cu un viitor strălucit în față. Terminase Facultatea de Inginerie și masterul din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și profesa ca inginer la o cunoscută companie din Sibiu. Răzvan nu știa să aibă vreo problemă de sănătate, însă într-una din zile de la începutul lunii februarie i-a venit rău după ce a plecat de la birou și a mers la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu.

Răzvan a ajuns la urgență, joi, 8 februarie, simțind că are un „nod în gât”. După un control, tânărul de 25 de ani a primit un tratament iar mai apoi a fost lăsat să meargă acasă. Adriana, mama tânărului inginer, a povestit despre cum a decurs controlul odată ce băiatul a ajuns la spital și cum o ecografie Doppler i-ar fi putut salva viața.

„Băiatului i-a venit rău după ce a plecat de la birou, a reușit să conducă până acasă, iar când a ajuns prietena lui i-a spus că este alb la față. Atunci el i-a zis că îi este rău de nu mai poate și atunci au hotărât să meargă la Urgență. La spital i-au făcut investigații. Prima dată i-au făcut o Electrocardiograma. El le-a spus că simte că are un nod în gât, dar medicii nu s-au gândit că ar putea fi un nod în piept și nu a știut el să se exprime. El mai și voma și a spus că mai avea și dureri de cap. A ajuns la Urgență cu tensiune de 9.4. I-au făcut și un CT cranian. Când a plecat din urgență a primit o recomandare să meargă la un endocrinolog, iar la o radiografie generală i-au spus că are o infecție pe căile respiratorii și i-au dat un antibiotic și a plecat”, povestește mama ui Răzvan.

Răzvan și-a reluat activitatea vineri, când a decis să meargă la birou unde, după ce i-a povestit șefului cele întâmplate cu o seară înainte, acesta i-ar fi recomandat să apeleze la un medic cardiolog.

„Luni și-a făcut programare să meargă la endocrinolog și i-a spus că nu are nimic. Marți aveau un training de specializare în Ungaria. A plecat cu șeful lui din Sibiu, au mers în Ungaria iar joi s-au întors în România, în data de 15 februarie, la o săptămână de când a ajuns la Urgență. M-a sunat să îmi spună că se simte bine și că nu mai simte nodul în gât. În aceeași zi s-au oprit în Timișoara și urmau să rămână peste noapte acolo. Au luat cina acolo și în jurul orei 23.00 m-a sunat un coleg de-al băiatului să îmi spună că Răzvan este la Medicină Legală”, povestește mama.

„Mi-aș fi dorit să fi fost chemat un medic cardiolog”

La o săptămână după ce Răzvan ajunsese la Urgență din cauza unei stări de rău și a senzației de „nod în gât”, băiatul a murit, aflat la cină în Timișoara cu colegii de lucru. „La masă i-a căzut capul pe spate și a făcut stop cardio-respirator. În câteva minute a ajuns ambulanța și poliția pentru că era în spațiu public. L-au resuscitat 40 de minute iar medicul de pe ambulanță a zis că o inimă de 25 de ani era imposibil ca la infarct miocardic să nu o pornească”, mai spune mama lui Răzvan, Adriana.

Sâmbătă dimineața, când trupul neînsuflețit al tânărului a fost adus la capela din Avrig, a ajuns și certificatul constatator al decesului prin care părinții au aflat că Răzvan a avut anevrism aortic ascendent rupt. „Dacă i se făcea ecografie Doppler, ceea ce nu prevede protocolul, atunci se vedea că aorta lui era îngroșată în partea ascendentă și îl opera de urgență la Mureș până nu s-ar fi produs ruptura. Sunt șocată. Mi-aș fi dorit să fi fost chemat un medic cardiolog, dar dacă procedura nu a prevăzut…”, mărturisește mama băiatului.
 

„Vreau să fac o solicitare la Colegiul Medicilor”

Un medic i-a explicat mamei lui Răzvan de ce nu a fost prevăzută o ecografie Dopper, însă aceasta își dorește ca nici o mamă să nu mai treacă prin suferința ei, de a-și pierde copilul. Femeia spune că nu acuză Spitalul Județean Sibiu, deoarece conform protocolului au procedat corect, dar își dorește ca în aceste proceduri să fie integrată și o ecografie Doppler. Femeia ia în considerare să facă o solicitare la Colegiul Medicilor.

„Răzvan a fost asimptomatic. Nu au chemat cardiolog în urgență pentru că Răzvan nu avea simptome cardiace. Aș vrea să prevadă un protocol în care să se facă Ecografie Doppler, să nu mai moară și alții. La un tânăr care ajunge în Urgență, să i se facă și o astfel de ecografie la inimă sau să fie chemat un cardiolog întotdeauna, chiar dacă un tânăr nu se află în comă sau s-a dus pe picioarele lui la Urgență”, spune mama băiatului decedat.

Pe 26 februarie, a fost anunțat un alt deces, al unei femei de 55 de ani, Mihaela Ritivoi, din Focșani, voluntar al Asociației Hope and Love for Life; femeia s-a stins după un cancer mamar diagnosticat în vara anului 2022, menționează pagina Moarte Subită.
 

„O nouă zi, o nouă veste tristă. Mihaela Ritivoi, voluntar activ și implicat în acțiunile caritabile ale Asociației Hope and Love for Life, a murit la numai 55 de ani”, a relatat Monitorul de Vrancea, care a transmis mesajul Corinei Momanu, care coordonează Asociația.

Un deces a fost anunțat recent și de Consiliul Superior al Magistraturii, fiind vorba de un fost procuror, care se pensionase acum doi ani:
 
„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profundul regret pentru încetarea din viață a domnului Răduțoiu Ioan Florin, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea, și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!”

Tot de pe pagina Moartea Subită aflăm despre decesul unui tânăr de doar 36 de ani, din Calafat, care a fost găsit mort în cartierul Cobuz (Mogador). 
 
„Foto primite de la un cititor. Sorin Roșu (36), tinichigiu auto din Calafat. S-a stins subit, pe stradă, probabil în urma unui infarct”, menționează pagina. FOTO mai jos: acasă și cum a fost găsit. Dumnezeu să-i ierte pe toți!