NATO intenționează să deschidă un centru de constraspionaj la București. Președintele Klaus Iohannis a cerut deja Parlamentului, prin intermediul unei scrisori, să aprobe înființarea pe teritoriul României a Detașamentului de Contrainformații, care își va desfășura activitatea pe lângă Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud Est din Capitală, scrie hotnews.

România găzduiește deja două structuri NATO înființate după summit-urile din Țara Galilor și Varșovia, iar aliații Nord-Atlantici spun că ar fi utilă înființarea detașamentului de contrainformații pe teritoriul nostru din cauza "amenințărilor raportate" în prezent.

Detașamentul va sprijini trupele și structurile NATO din România cu informații despre presupuse acte de spionaj sau sabotaj din partea unor forțe ostile. Chiar dacă nici NATO, nici Ministerul Apărării nu o spun direct, e vorba despre protejarea forțelor NATO față de posibile acțiuni ostile din partea Rusiei, mai scrie sursa citată.

„Detașamentul pentru Contrainformații al Comandamentului Aliat urmează să ofere sprijin, antrenament și educație în domeniul contrainformațiilor pentru acele forțe NATO din regiune și să desfășoare investigații de contrainformații în privința amenințărilor raportate, în parteneriat cu națiunea gazdă", se arată într-un răspuns al biroului de presă al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) pentru sursa citată mai sus.

„România a fost selectată să găzduiască detașamentul pentru că locația e ideală pentru o sincronizare cu Direcția de Informații a Armatei, cu recent înființatul Comandament Multinațional de Divizie Sud-Est și cu NATO Force Integration Unit (NFIU)", mai arată arata sursa citată.

Aceștia oferă informații despre cum va funcționa mai exact detașamentul de contrainformații de la București.

„Detașamentul ACCI la București (ACC/BuDEt) se va subordona Comandamentului Aliat pentru Contrainformații (ACCI) și își va desfășura activitatea în cadrul Diviziei Multinaționale de Sud - Est (MNDSE), urmând să acționeze conform procedurilor și regulamentelor NATO pentru a asigura sprijinul contrainformațional necesar personalului și activităților structurilor NATO dislocate în România", se arată într-un răspuns al Ministerului Apărării Naționale.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews