ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Iohannis a făcut istorie. Pentru prima dată după 1990, anul universitar a fost deschis ca la comuniști... fără slujbă”, anunța luni preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

La 2 octombrie a.c., Președintele României a participat la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017 – 2018 organizată în Piața Ovidiu din Constanța. 

„Programul a fost făcut exclusiv de Președinție. Și n-a conținut slujba”, preciza preotul Eugen Tănăsescu. „Am înțeles că domnul președinte se grăbea, trebuia să ajungă la București, unde era programată vizita de stat a președintelui Croației”. 

Spre seară, Eugen Tănăsescu și-a cerut scuze public, pe o rețea de socializare, pentru că a dezinformat, fiind indus în eroare, la rându-i: nu Președinția României era cea care ceruse să se renunțe la slujbă. Dar, între timp, o parte a presei preluase deja informația, prefăcând-o în știre cu potențial de viralizare.

Pe principiul „mai mult decât viteza informării contează corectitudinea ei”, Active News a verificat informația direct de la organizatorii evenimentului. 

„Universitatea «Ovidius» a fost cea care l-a invitat pe președinte la festivitatea de deschidere a anului universitar, încă din primăvară”, ne-a declarat Decebal Făgădău, primarul Constanței. „Pentru că, în fiecare an, fiecare universitate organiza acest eveniment separat, anul acesta Municipalitatea a venit cu inițiativa de a-i aduna pe toți la acest eveniment comun, unde organizatori au fost consorțiul universităților din Constanța și Primăria, care a venit cu partea logistică. Desfășurătorul evenimentului a fost agreat de Administrația Prezidențială. Știu că a existat o modificare: inițial, festivitatea trebuia să înceapă la ora 10:00, și apoi s-a convenit pentru ora 11:00”, a precizat primarul Constanței, pentru Active News.  

„Nu știu de ce nu a fost și o slujbă religioasă. Din câte cunosc, Universitatea «Ovidius» a trimis o invitație și la Arhiepiscopia Tomisului”, ne-a declarat Decebal Făgădău.

Rectorul Universității «Ovidius», prof.univ.dr. Sorin Rugină, ne-a precizat că în desfășurătorul evenimentului din Piața Ovidiu, care a fost trimis Administrației Prezidențiale, nu figura nicio slujbă religioasă. „Nici nu s-a pus această problemă, fiind timpul scurt. Totul a durat o oră, pe ceas. Președintele a venit la fix, a plecat la fix. Alocuțiunea domniei sale a durat 15 minute, iar noi, rectorii, ne-am limitat la 5 minute în luările de cuvânt. Nici nu știu dacă se impunea slujba religioasă, fiind un eveniment organizat de toate universitățile... A fost foarte bine, așa cum a fost”, a declarat rectorul Universității «Ovidius» pentru Active News.

Administrația Prezidențială ne-a transmis, la rându-i, prin biroul de presă, următoarele precizări: 

„Festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 a fost organizată de către Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Universitatea «Ovidius», Universitatea Maritimă și Academia Navală «Mircea cel Bătrân». Organizatorii nu au înaintat nicio propunere Administrației Prezidențiale cu privire la includerea ceremonialului religios în programul evenimentului.” 

Nu-i putem imputa Președintelui României vini imaginare. Ȋn București, la deschiderea anului școlar, cele mai multe licee au organizat festivitatea fără vreo slujbă religioasă. Și nu trimisese Președinția vreo circulară prin școli, în acest sens. A fost alegerea conducerilor instituțiilor de învățământ. Exact așa cum s-a întâmplat și la Constanța.