ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Restricțiile anti-covid par destul de flexibile, dincolo de strictețea la care te face să te gândești denumirea de „ordonanță militară”, prin care sunt reglementate. Pentru cele mai multe dintre ele, autoritățile române revin cu completări, modificări, derogări, etc, după negocieri ce rămân ascunse publicului.

O ordonanță interzice zborurile în străinătate, o derogare le „relaxează” pentru mii de sezonieri români. Sunt gândite chiar și trenuri speciale pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate, se vând bilete pe sărite, pe principiul un loc liber, unul ocupat.

O altă ordonanță interzice exportul cerealelor și a mai multor produse agroaalimentare, o precizare lămurește după câteva zile că nu, nu este vorba și despre exportul în Uniunea Europeană. Mai mult, lista produselor interzise exportului „va fi corectată” în aceste zile, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oroș. Până la urmă, constatăm noi, putem să exportăm și biscuiți, că nu e covidul atât de negru.

Izolarea persoanelor în vârstă, vulnerabile în contextul epidemiei, a fost adaptată, din mers, diferitelor voci care sesizau că orele gândite de autorități pentru libera circulație a bătrânilor nu corespund cu cele pentru nevoile fiziologice ale animalelor de companie. Reacția autorităților a fost promptă, în câteva zile o derogare a permis bătrânilor să plimbe câinii și seara.  

De dreptul la liberă circulație s-au bucurat, în scurt timp, și pescarii, apicultorii sau cei care doresc să-și cumpere mașini. Veștile bune vin și dinspre piețe. Doar în sectorul 2 din Capitală, Primăria anunță deschiderea a 17 noi piețe volante.

În schimb, pescarii de oameni mai au de așteptat. Zona religioasă pare singura în care ordonanțele militare sunt de neclintit, precum într-o adevărată orânduire dictatorială.

Aici nu doar că nu se pune problema relaxării restricțiilor, ci treptat asistăm la o înăsprire a lor. Dacă la începutul epidemiei de coronavirus erau permise slujbele în curtea bisericii, în scurt timp s-a interzis accesul oamenilor la slujbe. S-au închis cimitirele. S-a luat salcie pe sub mână, dată printre gard.

Toleranța autorităților române față de cererile care privesc Biserica este 0. Nu, Biserica nu este prigonită. Biserica este discriminată.