ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicușor Dan spune că modificarea Constituției în sensul dorit de familia tradițională n-ar fi un pas în spate din perspectiva drepturilor omului, invocând o decizie CEDO. Nicușor Dan va candida din nou pentru funcția de președinte al USR numai dacă partidul va decide să nu se poziționeze la referendumul pe tema familiei. 

Altfel, ar însemna că una a promis în campania, iar alta face după ce a ajuns în Parlament.

„Este un referendum la care oamenii sunt chemați să răspundă la întrebarea dacă sunt pro sau contra Coaliției pentru Familie sau  dacă respectă pluralitatea de opinii din cadrul USR. Bineînțeles că prin faptul că eu mi-am anunțat reîntoarcerea dacă partidul nu se poziționează, îi poate influența pe unii. Ce e rău este să faci altceva decât ai promis în campanie, când am spus că pe acest subiect nu vom avea poziție. Am spus că vom avea respect și pentru oamenii care sunt pentru referendum, dar și pentru cei care sunt împotrivă. Dezbaterea este despre dacă faci sau nu ceea ce ai promis.

Pentru că pe această idee s-au înscris oameni în USR. Nu ai cum să activezi într-un partid care acționează într-un sens diferit de convingerile tale intime.  În plus, când oamenii ne-au votat, au făcut-o pentru ceea am promis. Eu am un unchi care a strâns peste 400 de semnături pentru noi. S-a dus prin vecini, iar el a semnat. Ce o să-i spun acum? Că ne-am sucit? Este o temă în societate care ar fi trebuit dezbătută mai târziu, nu acum. Ea trebuie oricum lăsată în spațiul societății, căci dacă o aduci în cel al politicului denaturezi discuția și aduci în prim-plan ideea de „cine apară mai bine familia tradițională.””, a spus Nicușor Dan pentru Adevărul.

Acesta a mai precizat că nu vrea să-și dezamăgească electoratul care l-a votat la alegeri.

„Chiar dacă am presupune că aveți dreptate, s-ar numi oportunism politic. Să spui una în campanie, dar după să vrei să-i reprezenți pe cei nereprezentați. Mai mult, nu cred că sunt mulți hotărâți ca USR să se ducă în zona de progresism care se ocupă de drepturile minorităților sexule. Dacă se duce aici, USR își îngustează baza electorală și-și taie șansele de a mai avea primari în cam toate orașele.

Pe moment, știu ce vrea partidul pe subiectul legat de referendumul pentru familie, unde situația este puțin confuză. Una este referendumul pe tema familiei, unde avem un articol de lege pe care vrem să-l ridicăm de la nivelul de Cod Civil la articol de Constituție, și alta este Coaliția pentru Familie, unde avem tot felul de teme și tot felul de organizații.

Nu se restrâng niște drepturi ridicându-se acest articol din Codul Civil în Constituție. Pe acest subiect s-a pronunțat direct CEDO și a spus că un stat încalcă drepturi dacă nu recunoaște un contract civil pentru cupluri de același sex, dar un stat nu încalcă drepturile omului dacă nu recunoaște căsătoria cuplurilor de același sex. CEDO susține că noțiunea de căsătorie este adânc înrădăcinată în societate. Noi avem un paralelism între drepturile pe care ți le dă căsătoria și drepturile pe care ți le dă parteneriatul civil, diferența dintre ele fiind una simbolică, căsătoria fiind asociată cu maternitatea.”, a mai spus Nicușor Dan.