ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația pentru o Societate Deschisă, cel mai cunoscut ONG deținut de George Soros în România, și-a încheiat activitatea în România, fiind absorbită prin fuziune de un alt ONG.

Fundația Serendinno, condusă de către criticul de film Irina Margareta Nistor, a preluat fostul ONG al lui Soros, dar și mai mulți oameni-cheie ai FSD, scrie Profit.ro. Fundația Serendinno este fosta Fundație pentru Incluziune și Coeziune Socială, partener al Fundației Soros, înființată în 2010 și care și-a schimbat numele anul trecut.
 
Președintele Fundației Serendinno este criticul de film Irina Margareta Nistor, iar din Consiliul Director al organizației mai fac parte Ramiro-Constantin Patras (vicepreședinte, IT manager la Colas, fost director de IT la Lukoil și Banca Columna), Gyorgy Bodo (secretar, fost director general adjunct al OTP Bank România, în prezent director comercial la Romservice Telecomunicații și expert evaluator la Comisia Europeană, în cadrul programului de cercetare și inovare Horizon 2020) și Corneliu Trică (director general, totodată asociat și șef al firmei de consultanță Micor Link Services).

Fundația Serendinno se prezintă ca "o mână de oameni, creatori de capital social, cu experiență în societatea civilă, care au realizat proiecte cu un impact social major și au gestionat bugete și resurse semnificative. Oameni care, în 2017, s-au reunit într-o nouă formulă pentru a găsi răspunsuri noi la întrebări vechi ale societății noastre, întrebări legate de încredere și colaborare între actorii cetății". "Într-o societate din ce în ce mai conectată, a sosit momentul să învățăm cum putem colabora mai bine unii cu alții pentru a ne crește eficiența și impactul atunci când construim CETATEA în care trăim, din multiplele noastre roluri sociale – cetățeni interesați de binele comun, oameni de afaceri, activiști în organizații ne-guvernamentale, academicieni sau literați. Construim un MULTI-HUB de resurse și formare în domeniul COLABORĂRII, pentru cetățeni, organizații și comunități din România", se afirmă pe site-ul organizației.

În urma preluării prin absorbție a Fundației pentru o Societate Deschisă, fosta Fundație Soros, Fundația Serendinno a preluat de la aceasta și mai multe nume-cheie, care în prezent au calitatea de traineri în cadrul cursurilor oferite de organizație. Aceștia sunt Mircea Vasilescu, președinte al Consiliului Director al Fundației Soros, redactor șef la Dilema și conferențiar la Facultatea de Litere, Claudia Iordache (fost PR și coordonator de proiect la Fundația pentru o Societate Deschisă, în prezent în conducerea Centrului pentru Inovare Publică, organizație care a preluat activitățile de advocacy și politici publice ale Fundației Soros), Annemarie Gasser (coordonatorul Centrului de Formare și Resurse pentru ONG-uri, care a mai colaborat cu colaborat cu Banca Mondială, World Learning Inc., International Christian Charities, Patriarhia Română, Fundația PACT, Misiunea Socială Diaconia Moldova, Caritas Moldova și a creat rețeaua de dezvoltare comunitară în mediul rural RuralNet), Corina Ștefan (manager HR la FSD din 2002 încoace), Gabriel Petrescu (director executiv al FSD din 1997 și administrator al companiei Evos Innovation, controlată de fosta Fundație Soros), Ioana Dragne (expert în resurse umane, cu activitate la Career Path, Capgemini sau Codecs) și arhitectul Lorin Niculae (fost șef al departamentului de housing al FSD, fondator și conducător al Asociației ArhiPera).

Fundația pentru o Societate Deschisă a fost înființată în 1990 și s-a remarcat în domenii precum combaterea discriminării, migrație, date deschise, incluziunea romilor, economie socială și arhitectură socială participativă, după cum se arată pe site-ul oficial.

Numele fundației s-a schimbat în cei 26 de ani de când este prezentă pe plan local, de la Asociația Fundația Soros pentru o Societate Deschisă la Fundația Soros și, în prezent, la Fundația pentru o Societate Deschisă.
Fundația pentru o Societate Deschisă a finanțat proiecte în România în valoare de circa 160 de milioane de dolari în perioada 1990-2014, se mai spune pe site-ul ONG-ului.

Din 1990 și până acum, George Soros a dezvoltat o adevărată rețea de ONG-uri, cu care a acaparat noul concept de "societate civilă", necunoscut românilor, astfel că a reușit să influențeze, în mod major, deciziile la nivel guvernamental. Pe lângă GDS și Fundația Soros, s-au dezvoltat o puzderie de ONG-uri legate de numele magnatului american.

Iată doar câteva din ONG-urile apărute: "Soros Advising and Placement Center", "Soros Educational Advising Center" , "Uniunea pentru Reconstructia Romaniei”, "Centrul de Parteneriat pentru Egalitate”, "Centrul pentru Dezvoltare Economica”, Fundatia "Concept” , "Centrul pentru Drepturile Omului - București",  "Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)", "Asociația "Pro Democrația", "Societatea Academică Română” etc, care la rândul lor au "născut" alte ONG-uri.

Aici poate fi văzută o listă cu o parte din foștii sau actuali membri ai Grupului de Dialog Social, ai Fundației pentru O Societate Deschisă sau ai altor ONG-uri afiliate Open Society Romania Network.