ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Autoritățile române lucrează la transpunerea în legislația națională a prevederilor Convenției Consiliului Europei pentru combaterea violenței domestice, ratificată de România la 1 septembrie 2016. Una dintre măsurile preconizate a fi adoptată se referă la ordinul de protecție de urgență, care să poată fi emis de un polițist în 24 de ore de la constatarea faptei de violență în familie.

Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele Convenția de la Istanbul, a intrat în vigoare, în țara noastră, începând cu data de 1 septembrie, după ce Senatul României a aprobat legea de ratificare a acestei convenții, la începutul lui 2016. Convenția de la Istanbul este instrumentul juridic internațional cel mai cuprinzător, care abor­dea­ză violența din perspectiva unei violări grave a drepturilor omului.

Potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, scopul acestei convenții este protejarea femeilor împotriva tuturor formelor de violență și prevenirea, incriminarea și eliminarea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, eliminarea tuturor for­me­lor de discriminare a femeilor și promovarea egalității între femei și bărbați. Prevederile con­ven­ției urmează să fie transpuse în legislația națională, iar la acest moment toți factorii decidenți lucrează la pachetul legislativ, care urmează să fie promovat de Guvern.

În cadrul unei dezbateri, desfășurată recent, ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Dragoș Pîslaru, a apreciat că România trebuie să depășească faza de reacție și să devină proactivă în ceea ce privește rezolvarea problemelor determinate de violența domestică. Potrivit acestuia, auto­ri­tățile urmăresc trei planuri de abordare a problemei violenței domestice, ce urmează să fie implementate, iar primul plan pleacă chiar de la valorile acestui popor, de la modul în care societatea vede violența domestică și înțelege modul de a reacționa la această situație. „Să nu uităm că peste 328 de femei au murit, în ultimii doi ani, în România, din cauza bătăilor din partea partenerilor lor. Nivelul individual este modul în care societatea reacționează, atunci când vedem violența domestică. Am decis să avem în consultare publică două programe destinate acestui aspect, care se referă la înființarea de centre pentru victime și centre pentru agresori. Oamenii care au ajuns într-un astfel de conflict trebuie ajutați. Trebuie să vedem ce a dus la fenomenul de violență”, a subliniat Dragoș Pîslaru.

În familiile din România încă vorbim despre dependența economică a femeii față de bărbat, un motiv care duce la violența domestică, însă trebuie să schimbăm această mentalitate și să ne dăm seama că trăim într-o societate conectată, nu într-una patriarhală, a declarat, la aceeași dezbatere, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

La cererea organizațiilor neguvernamentale, și nu numai, în legislație ar putea fi introdusă posibilitatea emiterii, de către Poliție, a unui ordin de protecție de urgență, în 24 de ore de la constatarea faptei de violență în familie. În prezent, ordinul de protecție este emis de judecător, motiv pentru care emiterea lui durează până când victima adună probele necesare la dosar (plângere la Poliție, certificat medico-legal, martori).

În România, una din patru femei a fost agresată fizic de către partener, de-a lungul vieții, 27% din cazurile de omor au avut loc în familii (conform datelor Ministerului Public), iar 90% din victimele care cer ordin de protecție sunt femei. Victimele violenței domestice au la dispoziție un număr unic național și accesibil printr-un call-center, gratuit, 24 din 24 de ore: 0800-500-333.