ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acțiunile asupra corpului unei persoane decedate fără „deplin respect pentru demnitatea umană" și fotografierea defunctului fără acordul aparținătorilor - excepție se face doar în cadrul procedurilor judiciare - sunt interzise, se prevede în Normele privind serviciile funerare adoptate de Executiv.

Guvernul a aprobat, miercuri, Normele tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, înhumării, transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, precum și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare, în temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, al art.40 din Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, și al Cap. IV Controlul în sănătate publică din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată.

Normele definesc „condițiile decente" de desfășurare a serviciilor funerare, privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, în sensul prezentelor norme, se înțeleg condițiile de suprafață și dotări ale spațiilor, precum și sintagma „servicii funerare", prin care se înțelege toate serviciile ce pot fi aduse unui defunct și familiei acestuia după momentul decesului.

De asemenea, prin „îngrijiri mortuare" se înțelege toate operațiunile care se fac asupra copului defunctului sub forma manoperelor de îmbălsămare, tanatopraxie, igienizarea corpului decedatului, îmbrăcare, cosmetizare, manipulare.

"Orice acțiune asupra corpului unei persoane decedate se realizează manifestând deplin respect pentru demnitatea umană. Se interzice fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparținătorilor. Prin excepție este permisã fotografierea în cadrul procedurilor judiciare, conform normelor legale", se prevede în document.

Referitor la procedura de îmbălsămare, normele stabilesc că este obligatorie în următoarele cazuri:

a) când familia decide să expună decedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis;
b) când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanță mai mare de 30 de kilometri;
c) în situația în care cauza medicală a decesului impune îmbălsămarea ca măsura de profilaxie și reducere a riscului biologic;
d) la cererea scrisă a familiei.
Totodată, se interzice efectuarea procedurii de îmbălsămare/tanatopraxie în următoarele situații:
a) înainte de eliberarea certificatului medical de constatare a decesului, cu excepția autopsiilor prosecturale;
b) anterior cercetării judiciare, în cazurile în care, prin lege, se dispune cercetarea organelor de justiție și efectuarea autopsiei medico-legale;
c) în cazul bolilor infecțioase grave, cu agenți biologici înalt patogeni, conform avizului direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București;
(3) Se interzice efectuarea îmbălsămării și/sau tanatopraxiei în afara spațiilor autorizate conform prezentelor norme.

Referitor la prestatorii de servicii funerare, normele prevăd că aceștia vor efectua activitățile specifice după obținerea avizului consiliului local al unității administrative teritoriale și a autorizației sanitare de funcționare emisă de către direcțiile de sănătate publică județene respectiv a municipiului București, trebuie să respecte normele de igienă în timpul transportului și înhumării, pentru protecția sănătății publice, iar autovehiculele special amenajate pentru transportul mortuar trebuie să dețină autorizație conform prevederilor.

La rândul lor, direcțiile de sănătate publică județene și ale municipiului București vor afișa pe site-ul propriu lista prestatorilor de servicii funerare autorizați, precum și lista documentelor necesare pentru eliberarea avizelor și autorizațiilor emise de acestea în conformitate cu normele, iar unitățile sanitare cu paturi pot afișa, la biroul de întocmire a formalităților în cazul decesului, lista cu prestatorii de servicii funerare autorizați, pe care o vor actualiza trimestrial, conform listei postate de direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București.

Referitor la produsele chimice folosite în îmbălsămare/tanatopraxie, normele prevăd că acestea vor fi păstrate în condițiile specificate în fișa de securitate și vor fi înscrise într-un registru special de intrare –ieșire.

Prestatorul de servicii funerare va avea în dotare spații corespunzătoare, destinate ctivităților pe care le prestează, și autovehicule special amenajate conform specificațiilor tehnice, astfel: spațiul destinat activităților de servicii funerare trebuie să aibă o suprafață de minim 40 de metri pătrați, cu o zonă de primire a clienților și un spațiu de prezentare a produselor, spațiul destinat îngrijirilor mortuare trebuie să aibă o suprafață minimă de 18 metri pătrați, iar în cazul în care acesta deține un autovehicul de asistență funerară mobilă dotat conform prevederilo poate efectua servicii de îmbălsămare și în lipsa spațiului special destinat pentru prestarea activităților de îmbălsămare.

Totodată, prestatorul trebuie să aibă minim un autovehicul pentru recuperare cadavre și un autovehicul de paradă funerară.
Detalii suplimentare și anexele Normelor tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, înhumării, transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, precum și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare pot fi consultate la adresa: http://www.ms.gov.ro/documente/HG_1233_2516.pdf