ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe familii de români au trăit adevărate drame din cauza instituției Barnevernet din Norvegia, care le-a luat copiii fără să le ofere prea multe explicații în privința acestor măsuri.

Diana Marinescu, care studiază la Roma, a povestit o întâlnire pe care a avut-o cu doi colegi din Norvegia și pe care i-a întrebat care este părerea lor despre Barnevernet.

Aceștia au criticat instituția din Norvegia, considerând că este o rușine pentru această țară modul în care acționeză și „răpește”practic copiii din familiile lor naturale declanșând adevărate drame.

„Am ieșit aseară la o pizza cu colegii, undeva lângă Colosseum. Printre ei, doi norvegieni, unul specialist în irlandeză/islandeză veche, celălalt în manuscrise liturgice din Norvegia secolului al XIV-lea. Înalți ca brazii, puternici, blonzi, cu ochi albaștri, cu obraji îmbujorați. Cuminți ca niște fete mari, cu foarte foarte mult bun simț, dar în același timp foarte fermi, deloc efeminați, emanând masculinitate prin atitudinea lor. Deși frig afară, nu i'am văzut altfel toată iarna decât cu sacou, ba pe unul din ei și cu sandale. Ce mai, puternici, adevărați oameni ai Nordului.

Aseară discutam la o pizza, după un curs de literatură latină medievală. Într-un colț unul din cei doi norvegieni, Øyvind, dezbătea cu un coleg spaniol despre "teologia eliberării", în celălalt colț o americancă, celălalt norvegian și subsemnata vorbeam despre culturile noastre.
La un moment dat îi fac semn lui Nikolai, unul din norvegieni, să vină mai aproape să îl întreb ceea ce ezitasem tot semestrul să întreb, era gălăgie infernală în pub. Se apropie. Iau taurul de coarne:
- Ce părere ai despre Barnevernet?
La care Nicolai face un salt înapoi, speriat:
- Oh, no, please! Suntem o rușine pentru Europa, toată lumea ne arată cu degetul și protestează împotriva Barnevernet peste tot. Și au dreptate. Ăia-s fasciști, te trezești ca îți iau copilul și nu știi de ce. Am un prieten căruia i'au luat toți cei trei copii și nici acum nu știe motivul. E lăsat să îi vadă doar de două ori pe an...
- Dar norvegienii sunt de acord cu instituția asta?
- Nu, nu sunt. E o întreagă dezbatere în Norvegia. O altă problemă la noi e ideologia gender...
Ne'a mai povestit câte ceva, apoi s'a lăsat liniștea. Celălalt norvegian observă și întreabă din capătul celălalt al mesei:
- Why are you so quiet?
- I told them about Barnevernet, îi răspunde Nikolai.
La care Øyvind, clătinând din cap:
- Oh, I understand now why you look so depressed...(Înțeleg de ce arătați așa deprimați.) I'm very critical about Barnevernet. (Sunt foarte critic în ceea ce privește Barnevet). Last summer there were large manifestations against Barnevernet here, in Rome, at Circo Massimo...(Vara trecută a fost un mare protest împotriva Barnevet, aici în Roma). But you know where is the problem? (Dar știți care este problema?) The origins of all these are in what Pope Benedict XVI called "the dictatorship of relativism" (Originea acestor probleme o reprezintă ceea ce Papa Benedict XVI o definea ca „dictatura relativismului” . Relativism is the problem... (Relativismul este problema).

Așadar părerea a doi norvegieni total diferiți, provenind din zone diferite ale Norvegiei, unul cu vederi de stânga, celălalt de dreapta ("conservative"), ambii având în jur de 26-27 de ani, doi norvegieni care nu s'au cunoscut până nu s'au întâlnit în toamnă la Roma, la studii. Cred că știu ei mai bine decât noi cum stă treaba pe acolo. Atâta îmi pare rău: că am uitat să le zic câți simpatizanți are Barnevernetul în România, dar data viitoare...”, a scris Diana Marinescu pe Facebook.