ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din data de 12 august, este în vigoare o nouă lege a adopției, care, teoretic, ar trebui să înjumătățească timpul necesar finalizării procesului de adopție, dar care, spun reprezentanții DGASPC, în realitate nu aduce nicio schimbare în acest sens, ci doar sarcini în plus pentru asistenții sociali.

 Noua lege a adopțiilor, intrată în vigoare la data de 12 august, a fost prezentată public în cadrul unei conferințe de presă a reprezentanților Ministerului Muncii, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și UNICEF, drept o reglementare menită să scadă la jumătate timpul mediu necesar perfectării procedurilor, de la un an și jumătate, la mai puțin de 12 luni.

,,Efortul și finalitatea pe care ne-o dorim este ca mai mulți copii să ajungă în familii. Astăzi putem să spune că da, procesul de adopție este mai ușor, mai rapid. O lungă listă de documente au fost tăiate, digitalizate, simplificate, comasate ", declara Oana Țoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, în urmă cu o săptămână.

Părinții adoptatori spun însă că problemele au rămas, iar procesul de adopție e la fel de lung.

 ,,Pașii sunt aceiași, nu s-a schimbat nimic. Dacă vă uitați în lege, scrie exact același lucru, dar un pic mai nuanțat. Și după cum spun dumnealor, focusul e copilul, dar cu toate astea tot dumnealor au afirmat că «până la urmă nu contează tipul ci să se facă potrivirea corectă» (n.r. declarația aparține Gabrielei Coman, președinte ANPDCA). Deci nu contează pentru ei cât timp stă un copil în sistem, contează să găsească familia potrivită. Nu au zis nimic despre buget, pentru că trebuie bani de transport, de benzină ca să mergi sa monitorizezi copilul sau familia. Legea e foarte frumoasă acolo, la minister, pe hârtie, dar cine verifică și sancționează? Da, au inventat o nouă poziție, inspectorul social, care se va duce și va inspecta. Dar după ce inspectează, ce face, pe cine amendează, pe colegul lui asistent social?! Mă îndoiesc...”, a declarat pentru Mediafax o femeie care dorește să adopte un copil.

Ea nu a vrut să îi fie făcut public numele de teamă să nu îi fie periclitat procesul de adopție al unei fetițe, demers început în toamna anului trecut, dar care e posibil să fie încheiat abia anul viitor.

Și reprezentanții Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copiilor (DGASPC) arată că modificările aduse prin noua lege nu scad timpul necesar finalizării procesului de adopție. O spune șeful serviciului de adopție și post adopție a DGASPC Sector 4, Cristina Neacșu.

"Nu am început încă să lucrăm pe noua legislație, pentru că au intrat în vigoare acum o săptămână, practic de abia avem un dosar pentru care o să lucrăm. Dar s-a diminuat timpul, trebuie să facem aceeași treabă pe care o făceam în 120 de zile, trebuie să o facem acum în 90 de zile și în rest au rămas cam aceleași. S-au diminuat niște termene în ceea ce privește etapa de deschidere a procedurii de adopție. Plus că ni s-au dat niște atribuții noi, pe Registrul Național de Adopții. Până acum, registrul era gestionat de ANPDCA, acum va fi dat către Direcții, ca să eliberăm noi liste și să facem totul noi, să introducem noi toate datele", a declarat, pentru Mediafax, Neacșu.

Practic, explică reprezentantul DGASPC, prin noua lege a adopției singura scădere concretă de timp a fost cea a evaluării familiilor adoptatoare, care înainte se realiza în 120 de zile, iar acum se face în cel mult 90 de zile. Însă, cu aceiași asistenți sociali, care trebuie să se ocupe și de selecția familiilor și de supravegherea copiilor aflați în îngrijirea statului și de procedurile de adopție și de monitorizările post-adopție.

,,Un angajat al DGASPC Sector 4 are luna aceasta, în medie, 43 de dosare de care se ocupă. Sunt 88 de familii, plus copiii care sunt în evidență, plus serviciul post-adopție. Însă noi stăm foarte bine din acest punct de vedere, pentru că avem șapte angajați. În țară e mult mai rău! Eu nu mă gândesc că nu vom putea respecta aceste termene, o să fie mai greu și este un pic mai complicat acum, până intrăm într-un ritm, dar eu sper să facem față”, a mai precizat Cristina Neacșu.

Citește mai multe detalii AICI