ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De câteva zile, de când au început protestele astea, mă tot gândesc și analizez ce se petrece în capetele oamenilor ăștia care au ieșit în stradă. Îmi explică prieteni virtuali, se agită, citesc scrisori deschise lacrimogen-eroice..În tot valul acesta de efuziune revoluționară, aș vrea să transmit și eu generic, câteva gânduri celor care spun că protestează în numele meu pentru a „salva țara”.

Păi bine măi oameni buni, protestați acum împotriva unei legi care ar putea, repet, ar putea, favoriza niște primari să fure 200.000 de lei. Foarte bine. Dar unde ați fost atunci când se dădea cea mai libertină lege din UE privind vânzarea pământului către străini? Unde ați fost că mă indignam eu și alții, că 40% din terenul arabil al țării e în mâna străinilor? 

În ce țară „din afară” mai există procentul ăsta? Pagubele acestei măsuri pentru securitatea națională sunt incalculabile, doar valoarea terenurilor este de miliarde de euro. Și voi ați tăcut.

Unde ați fost în 2013, atunci când puteam, conform contractului să luăm Petrom-ul înapoi, adică economia în propriile mâini și să plătim mai puțin pe litrul de benzină? De ce nu ați protestat atunci că Guvernul Ponta continuă înstrăinarea celei mai importante firme din România către austrieci, iar noi plătim benzina mai scump decât austriecii? Am avut o șansă istorică. Și voi ați tăcut.

Unde ați fost când a privatizat Năstase Petrom-ul, în 2003, subevaluând compania cu mult, și păgubind bugetul cu multe miliarde de euro? De ce nu o întrebați pe doamna Koveși cum nu se investighează chestia asta, dar în schimb trimite procurorii să caute buruieni pe terenurile unui popă? Și voi tăceți.

De ce nu ați protestat atunci când s-a luat decizia introducerii sistemului electronic de sănătate, care a costat „doar” 184 de milioane de euro, care se prăbușește săptămânal și costă alte milioane pe an? Când unii au protestat atunci, i-ați făcut habotnici și bigoți, conspiraționiști...pentru că voiau să vă protejeze intimitatea și să facă țara economie de bani irosiți. Nu i-ați apărat.

Unde ați fost când ucigașul lui Teo Peter a fost făcut scăpat în mod josnic? Viața lui Teo Peter valorează mai puțin decât viața oricărui mort din Colectiv? Sau doar nu v-a îndemnat nimeni să protestați atunci din cauză că nu era niciun guvern de schimbat?

Și tu diasporă, când erai aici o țineai numai în "România e de rahat de-abia aștept să plec!", iar acum pozezi cu steagul la Turnul Eiffel, să arăți că-ți pasă. Dar te ferești să vorbești românește și când vezi un român pe stradă treci pe lângă el fără să-l saluți.

Strigi că vrei sistem de sănătate, nu iertare de păcate, dar unde ai fost când un guvern a închis 61 de spitale, iar președintele țării declanșa exodul medicilor, spunându-le să plece, că țara nu are cu ce să-i plătească?

De ce n-o întrebați pe doamna Koveși, pe domnii procurori ce-i împiedică să investigheze traficul de influență, șpăgile și paguba de zeci de milioane de euro din cazul Bechtel?

De ce nu întrebați „justiția” de ce tace în cazul privatizărilor din energie, a cupoanelor verzi pe care le-ați plătit tot voi? Cumva pentru că nu au dat semnalul băieții din media cărora le-ați încredințat conștiințele?

Idolatrizați DNA, dar nu-i vedeți abuzurile, și îi demonizați pe cei care au altă părere, ignorându-le meritele și contribuția. Vă și ne merităm soarta, câtă vreme vă bucurați doar că-l vedeți pe x și y la pușcărie, fără să vă întrebați dacă merită și dacă nu, important e să zornăie cătușele în direct la Digi! 

Vă înjurați prietenii și părinții că votează PSD, dar voi nu v-ați sinchisit să vă prezentați la urne! Vă criticați părinții că se uită la Antena 3, dar nu spuneți cum i-ați părăsit cu zilele și lunile, de dragul „carierei”.
 
Îi demonizați pe ultrași, așa cum o făceau alții cu voi după Colectiv, numindu-vă sataniști, dar nu vedeți.

V-ați revoltat acum, că „fură” Dragnea 200.000, dar mai bine v-ați revolta că nu aveți copii sau dacă aveți îi ignorați pentru „work” sau pentru cauze utopice. Mai bine v-ați revolta că în ritmul ăsta, peste 20 ani, copiii o să vă întrebe unde-ați fost când ei creșteau. Revoltați-vă că riscăm să fim țara în care copiii vor învăța că sunt ai nimănui și că voievozii n-au existat, fiind doar niște tovarăși de joacă ai sultanilor. Și bineînțeles, rolul lor în viață e să muncească pentru străinii salvatori care au construit tot ce vor vedea în jur.
 
Mai bine v-ați revolta că vă duceți la singurele proteste din istorie, despre care toți participanții spun că nu-s organizate de nimeni. De ce se tem organizatorii să iasă în față cu nume și prenume? Cum puteți să vă încredințați sănătatea, viața și copiii unor fețe nevăzute? În 1990, Marian Munteanu, Coposu și ceilalți au ieșit în față, cu curaj. Azi, de ce nu vă revoltă fețele nevăzute care fac mii de copii xerox și ghiduri de nesupunere civică?

Revoltați-vă împotriva propriei conștiințe, care se lasă trezită doar când sună goarnele mass-media. Revoltați-vă că în curând vine iarna aia, adevărată, peste noi, și o să descoperiți cum cruciații anticorupției v-au lăsat, exact cum i-au lăsat și pe străbunicii noștri în '40. Adică singuri. Nu vedeți?