ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În curând nu vor mai rămâne nici urmele din fosta fabrică timișoreană de pe porțile căreia ieșeau jocurile ce încântau cândva generație după generație, precum "Piticot”, "Nu te supăra frate” sau "Păcălici”. Autoritățile locale au aprobat planul de modernizare a zonei, iar anul acesta urmează să fie demolate clădirile Întreprinderii Poligrafice Banatul, una dintre cele mai prospere din Europa de Est înainte de anii 90.

"Poligrafia” pierduse lupta cu tranziția de ani buni. Situată în zona centrală a Timișoarei și în imediata apropiere a mall-ului, a fost lăsată în paragină de cei care au obținut-o după revoluție și transformată în tranzacție imobiliară de succes, datorită amplasamentului și suprafeței terenului.   

În mod simptomatic pentru România ultimelor două decenii, locul său va fi luat de  un complex imobiliar. Investitorul străin care l-a cumpărat intenționează să ridice pe cei 23 000 de metri pătrați o clădire cu regim mare de înălțime pentru apartamente și birouri, un hotel, câteva clădiri mai mici și parcări. Anul trecut a fost depusă și aprobată documentația, Primăria Timișoara solicitând investitorului ca o parte din teren să fie alocat căilor de acces, iar Agenția pentru Protecția Mediului Timiș impunând ca 16% din suprafață să devina spațiu verde.