ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 60.000 de apeluri s-au înregistrat, în prima jumătate a anului, la Telefonul Copilului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014, cei mai mulţi abuzatori fiind alţi copii sau taţii, potrivit datelor asociaţiei.

Asociaţia Telefonul Copilului arată că în prima jumătate a anului, la numărul gratuit destinat copiilor, 116 111, s-au înregistrat 60.973 de apeluri, iar în 4.267 de cazuri a fost necesară consiliere psiho-socială şi juridică de lungă durată, asigurată de specialiştii organizaţiei neguvernamentale, în timp ce în 786 de situaţii s-a solicitat intervenţia instituţiilor abilitate la nivel local.

Potrivit sursei citate, în primele şase luni ale acestui an s-a dublat numărul cazurilor de abuz sexual faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, fiind semnalate deja 111 astfel de situaţii.

În peste 60 la sută dintre cazurile raportate a fost vorba de victime fete, 39 la sută dintre ele având între 13 şi 15 ani şi 27 la sută între 6 şi 12 ani. Dintre băieţii abuzaţi sexual, 25 la sută sunt au vârste între 6 şi 12 ani, iar opt la sută au între 13 şi 18 ani.

"Efectele abuzului sexual s-au evidenţiat prin depresii şi tulburări de comportament, gânduri extreme, frică şi anxietate. Stările emoţionale resimţite de copiii victime ale abuzului sexual la momentul apelului către 116 111 au fost: apăsare, teamă, tristeţe, dezgust. Astfel, apelanţii au solicitat confidenţialitate şi servicii de consiliere psihologică şi consiliere juridică din partea serviciului Telefonul Copilului", se arată în document, potrivit stiripesurse.ro.

Statistica referitoare la copiii abuzaţi sexual mai indică faptul că în 27 la sută dintre cazuri agresorii au fost alţi copii, în 25 la sută dintre situaţii, agresorul a fost tatăl, în 24 la sută din cazuri, abuzatorul indicat a fost un adult din afara mediului social al copilului, iar în 16 la sută din cazuri au fost indicate rude ale minorului agresat. Printre agresori au mai fost semnalaţi concubinii mamelor copiilor agresaţi (şase la sută) şi bunici (doi la sută).

În 10 la sută dintre cazurile de abuz sexual raportate au rezultat şi sarcini nedorite.

Conform datelor înregistrate de Telefonul Copilului, 67 la sută dintre copiii-victimă sunt din mediul rural, iar principalele regiuni din care au fost sesizate situaţiile de abuz sexual sunt Moldova (34 la sută), Muntenia (30 la sută) şi Bucureşti (24 la sută).

"Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de abuz sexual asupra minorilor raportate la 116 111, scăderea dramatică a vârstei victimelor, precum şi reflectarea acestei realităţi în situaţia mediatizată din judeţul Vaslui, ne dau o imagine profund îngrijorătoare, care trebuie să fie luată în serios de autorităţi şi să se acţioneze cu promptitudine şi în concordanţă cu legislaţia în vigoare în vederea atât a prevenirii, cât şi a sancţionării unor astfel de fapte. Totodată, Asociaţia Telefonul Copilului atrage atenţia asupra lipsei serviciilor de consiliere psiho-socială adresate minorilor - victime ale abuzului sexual, servicii care ar trebui nu numai să fie disponibile, ci să fie chiar mai consistente pe perioada derulării procesului în instanţă", a declarat directorul executiv al asociaţiei, Cătălina Florea.

Din statisticile Asociaţiei Telefonul Copilului a mai rezultat creşterea cu 113 la sută a numărului de copii care au necesitat consiliere psihologică, dar şi creşterea numărului de sesizări a unor situaţii de abuz (43 la sută), precum şi a solicitărilor de consiliere juridică (20 la sută).

Şi situaţiile de abuz şi violenţă în familie sesizate la 116 111 au indicat o creştere de 43 la sută, respectiv 1.881 de cazuri, faţă de primele şase luni ale anului 2014, când s-au înregistrat 1.314 cazuri, iar principalele forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizică (50 la sută), abuzul emoţional (21 la sută) şi neglijarea (18 la sută).
 
Numărul băieţilor care au contactat specialiştii prin 116 111 a fost de trei ori mai mare în primele şase luni din 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din Moldova (25 la sută), urmată de Muntenia (21 la sută), Transilvania (11 la sută) şi Bucureşti (11), iar în funcţie de judeţele din care s-au primit apelurile, în topul clasamentului sunt Vrancea, Teleorman, Vaslui, Dolj, Constanţa, Buzău, Olt. Judeţele cu cele mai puţine situaţii înregistrate au fost Harghita, Sălaj, Mehedinţi, Satu Mare, Maramureş, Alba, Covasna, Suceava, Tulcea şi Argeş.