ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul firmelor care nu au dat la timp banii pentru contribuțiile de sănătate, pensie ori șomaj ale salariaților a crescut cu peste 60% în ultimul an și jumătate, iar sumele datorate sunt de până la 12 ori. Coincidență sau nu, restanțele au crescut după ce aceste fapte nu mai sunt încadrate ca evaziune fiscală. Așa că patronii nu mai merg la închisoare, ci plătesc o amendă.

Dacă angajatorul NU achită la timp și corect contribuțiile către bugetul de sănătate, pensie și șomaj, salariații au de suferit. Se pot trezi că li se calculează o pensie mai mică sau că nu pot beneficia de servicii medicale la stat.

„Contribuțiile de asigurări nu erau plătite, societățile respective poate funcționau un an sau doi, generau profit, apoi intrau în insolvență, iar persoanele care au lucrat în acele instituții pur și simplu nu aveau niciun drept, nu le era recunoscut niciun drept de asigurări sociale, de șomaj, fiindcă firma angajatoare nu plătea”, declară Adrian Cuculis, avocat.

Numărul cazurilor în care firmele și-au încalcat obligațiile de virare a contribuțiilor sociale este în creștere rapidă. Asta după ce, de la jumătatea anului 2015, reținerea impozitelor și contribuțiilor și neplata acestora în termen de 30 de zile de la scadență nu se mai pedepsește cu închisoarea. Cu alte cuvinte, NU reprezintă faptă de evaziune fiscală.

La bugetul pentru pensii, restanțele au ajuns la peste 14 miliarde și jumătate de lei în septembrie anul trecut, față de 2 miliarde de lei, cât erau în septembrie 2015. Și numărul datornicilor a crescut la 116.000 de datornici, față de puțin peste 70.000 de datornici în 2015.

Iar la bugetul pentru asigurările de sănătate, restanțele au crescut de peste 6 ori, la aproape 4 miliarde de lei, în condițiile în care numărul datornicilor a crescut cu peste 48.000.

S-a mărit și numărul firmelor care au restanțe la plata contribuțiilor pentru șomaj. Cele mai recente date ale ANAF arată că peste 112.000 de firme sunt în această situație, cu datorii totale de peste un miliard de lei.

Fostul Guvern voia să reincrimineze neplata la timp a contribuțiilor, pentru că această practică afectează angajații și bugetul, însă noul șef de la Finanțe spune că e nevoie de o lege a evaziunii fiscale modernă.

„Această lege trebuie să țintească recuperarea banilor cuveniți la bugetul de stat și nu neapărat pedepsirea persoanei care se face vinovată de evaziune”, declară Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor.

În cazul în care doriți să aflați dacă angajatorul este la zi cu plata contribuțiilor, atunci puteți să vă verificați situația la ANAF sau pe site-ul instituției. Pentru asta, aveți nevoie de un cont în Spațiul Privat Virtual.

VERIFICĂ AICI DACĂ ANGAJATORUL A PLĂTIT CONTRIBUȚIILE


Bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS)

Anul 2015: 70.148 datornici (2 mld. lei restanțe)

Anul 2016: 116.282 datornici (14,7 mld. lei)

Bugetul asigurarilor sociale de sanatate (CASS)

Anul 2015: 67.375 datornici (643 mil. lei)

Anul 2016: 115.536 datornici (3,9 mld. lei)

Bugetul asigurarilor pentru șomaj

Anul 2015: 56.931 datornici (88 mil. lei)

Anul 2016: 112.829 datornici (1,1 mld. lei)