ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O pensionară de 76 de ani din București a rămas fără bani și acte după ce a căzut pradă hoților de buzunare dintr-un autobuz. Printre aceste acte se afla și cardul de sănătate și s-a văzut în imposibilitatea de a-și continua tratamentul pentru bolile cronice de care suferea.

Cu toate că bătrâna, cardiacă și insulino-dependentă, a plătit să-i fie tipărit un alt card de sănătate, în baza căruia primea rețetele lunare, autoritățile i-au trimis duplicatul după aproape jumătate de an.

”Vreau să mor când vrea Dumnezeu, nu când vor ei!”, a spus bătrâna pentru Jurnalul.ro.

  Dacă recuperarea CI-ului nu a fost o problemă, nu același lucru se poate spune despre card. Bătrâna a mers la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), a stat la cozi infernale și a achitat cei 15,5 lei, potrivit normelor în vigoare, și au așteptat.


"Noi suntem oameni bătrâni și, dacă nu avem cardul ăsta de sănătate, trebuie să scoatem bani din buzunar. Mi-au dat o adeverință care a fost valabilă două luni. S-au scurs cele 60 de zile, au trecut mai bine de patru luni și tot n-am primit cardul, tot n-a ajuns. Trebuie să mergem la doctor și nu ne primește nimeni, că n-avem cardul. Își bat joc de noi! Unde să mă duc, la ce uși să mai bat ca să-l primesc? Soția mea este o enciclopedie medicală! Dacă nu ia medicamentele, e un om mort. Și nu avem bani să le cumpărăm. Am 86 de ani, dar eu atâta birocrație și bătaie de joc n-am văzut în viața mea”, a povestit Ion Cârstea, soțul bătrânei, pentru Jurnalul.ro.

CNAS și CASMB se contrazic în privința termenului de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului, amănunt care, practic, a lăsat mulți pacienți fără medicamente. Întrebați cum se procedează și în cât timp se emite un card de sănătate duplicat, în cazul în care documentul a fost furat, reprezentanții Biroului de presă al CNAS au răspuns că situația descrisă mai sus se încadrează în categoria "card pierdut/distrus”.

"Duplicatul cardului va fi eliberat în cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul depunerii cererii. În această perioadă, persoana figurează în SIUI, asigurată și cu card neemis. Porivit prevederilor Ordinelor MS/CNAS 557/246/2015 și 559/248/2015, asigurații beneficiază de servicii medicale (...) în baza adeverinței de înlocuire a cardului național pentru situațiile în care se solicită emiterea cardului duplicat. Adeverința este valabilă trei luni de la eliberare și încetează odată cu momentul activării cardului duplicat. Cardul duplicat se activează cu ocazia primei prezentări la medicul de familie sau a altui furnizor, în vederea acordării unui serviciu medical”.

După aproape patru luni, multe drumuri bătute până la sediul CASMB și ore întregi de stat în picioare la cozi, bătrâna a reușit să primească o altă adeverință înlocuitoare, valabilă, însă, tot două luni. Cardul de sănătate duplicat a sosit abia zilele trecute, după mai mult de cinci luni de la depunerea solicitării (noiembrie 2015).