ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania producătoare de rachete MBDA intenționează să producă în România componente de rachete, să asambleze și să realizeze mentenanța rachetelor, în Ploiești, după ce personalul român va fi instruit la fabricile din Franța, dacă se ajunge la un contract.

În urma memorandumului de înțelegere semnat de MBDA cu Romarm, companie românească care fabrică armament, muniție și vehicule blindate, și Electromecanica Ploiești, una dintre filialele Romarm, compania franceză intenționează să fabrice componente ale rachetelor în România și să creeze linii de asamblare și de mentenanță ale rachetelor Mistral și Mica, la Ploiești.

„Ce vom face în România: integrarea, producerea și mentenața rachetelor Mistral și Mica”, a spus Didier Philippe, vicepreședintele MBDA.

Instructajul personalului face parte din oferta pe care MBDA a propus-o autorităților române. Astfel, persoanele vor primi documentația, vor fi instruite în fabricile din Franța și vor primi instructaj și pe teren.

Românii vor fi instruiți în Selles-Saint-Denies, localitate din centrul Franței, din unde este facilitatea europeană a MBDA de asamblare a rachetelor, dar și în unitățile de producție în Bourges, unde aproape jumătate din angajați se ocupă cu producția mecanică și a subsistemelor, precum și în Paris.

De asemenea, firma intenționează să implice studenții români în sistemul de fabricație al rachetelor, propunând Academiei Militare un program prin care studenții vor participa la sesiuni de instructaj, în Franța.

„În România, purtăm discuții cu academiile militare. Ne-am întâlnit, spre exemplu, în București, cu Academia Militară. Vom discuta, de asemenea, cu Academia Navală și Academia Forțelor Aeriene”, au transmis reprezentanții MBDA.

Investiția pentru modernizarea instituțiilor românești din domeniul fabricării de rachete ar urma să dureze 10 ani, a mai spus Philippe, în cazul în care va fi semnat un contract în acest sens.

După ce România a promis că va aloca 2% din PIB pentru apărare, MBDA a făcut o serie de propuneri pentru autorităților române, atât pentru rachete de aviație, cât și pentru armată și marină.