ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul a înlocuit pedeapsa cu închisoarea pe care ar fi trebuit să o primească angajatorii care primeau mai mult de cinci angajați la negru cu o amendă contravențională mai mare, conformunei decizii luate în ședința de guvern de vineri.

Este sau nu această măsură una de înăsprire a pedepselor pentru munca la negru, cum consideră oficialii din Ministerul Muncii?

„Pare că măsura amenzii este mai realistă decât cea a aplicării unei pedepse penale. Dintr-o perspectivă, considerarea ca infracțiune avea un avantaj psihologic, angajatorul temându-se totuși de un dosar penal și eventual de o condamnare penală.

Realist analizând, există foarte puține condamnări. Aplicarea unei pedepse contravenționale ar avea avantajul unei aplicări certe și rapide a măsurii prohibitive”, a explicat avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă, conform ZF.

Peste 2.100 de angajatori din România au fost descoperiți cu mai mult de 5 angajați la negru de către inspectorii de muncă în perioada 2011-2017, arată datele centralizate de ZF pe baza informațiilor de la Inspecția Muncii. Reprezentanții com­paniilor aflate în această situație ar fi tre­buit să primească o pedeapsă cu în­chisoarea de la trei luni la doi ani sau o amen­dă penală, conform Codului muncii actual. 

În rapoartele Inspecției Muncii și în cele ale Ministerului Justiției nu există însă infor­mații centralizate legate de ce s-a întâm­plat cu angajatorii care au ajuns în instanță. Cu toate acestea, Dantes Nicolae Bratu, actualul șef al Inspecției Muncii, a spus de mai multe ori că este nevoie de o modificare a Codului muncii pentru aplicarea amen­zilor contravenționale pentru angajatorii care au mai mult de 5 angajați la negru, întrucât de cele mai multe ori în instanță se dispune neînceperea urmăririi penale.