ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O parte dintre cetățenii români care au fost surprinși în Turcia de tentativa de lovitură de stat și au rămas blocați în Istanbul au ajuns sâmbătă seară în București.
 
TAROM a trimis o cursă specială care să preia 134 de români de pe aeroportul Ataturk. Aceștia au vorbit despre clipele de groază prin care au trecut în Turcia. Alți 131 de români vor fi aduși în sâmbătă noapte din Istanbul de către compania de zboruri.

”Nu am părăsit aeroportul. Cel puțin asta ni s-a recomandat. Haosul de afară se auzea până în interior, a fost îngrozitor. S-au auzit focuri de armă și în momentul acela am crezut că vin peste noi, pentru că nimeni nu spunea absolut nimic. A fost o teroare mută. Pur și simplu deduceam anumite chestii. Nu a venit nimeni, nu ni s-a oferit niciun suport, nici o informație.

În momentul în care s-a auzit o mare bubuitură toată lumea s-a ascuns, cei de la check-in, cei de la securitate s-au baricadat nu știu pe unde, era pustiu. La un moment dat, după focurile de armă au lăsat oamenii să intre fără nici un control și atunci ne-am speriat cel mai tare, pentru că era riscul mult mai mare să se întâmple ceva”, a spus o femeie care a mers în Turcia cu afaceri.

”Țipau oamenii să ne lăsăm jos la pământ, ne băgam pe sub scaune, sub mese, pe unde nimeream. Nu credeam că mai ies de acolo”, a declarat o turistă româncă, potrivit b1.ro.

”A fost de coșmar. Oamenii, cei care țineau cu Erdogan, au intrat în terminal, făceau selfie cu avioanele, era ceva de nedescris, haos total, e greu de imaginat. La un moment dat, în jur de ora trei au început să survoleze avioanele supersonice care produceau un sunet groaznic”, a povestit un român.

Sâmbătă seară s-au întors în țară și jucatorii echipei de fotbal Concordia Chiajna. Aceștia ar fi trebuit să vină acasă pentru a juca finala Cupei Ligii împotriva Stelei. Fotbaliștii s-au trezit însă blocați într-un hotel din Istanbul, aflat la șapte kilometri de aeroportul Ataturk.

”Eu am mai trecut printr-o experiență de genul ăsta, am trăit Revoluția la Timișoara. Nu știam exact ce se va întâmpla. Când am văzut că iau amploare evenimentele de acolo m-am și gândit că e posibil să rămânem două-trei zile, poate chiar mai mult. Din punctul ăsta de vedere am fost îngrijorați”, a declarat antrenorul Emil Săndoi.