ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedeza Malin Skinnar lucrează la o carte despre cântecele populare din diferite zone ale lumii, numită „Searching for the women's blues”, ajungând în mai multe țări, iar acum se află în România. 

A ajuns în Maramureș, unde a venit fascinată de vocea unei fete de 14 ani, pe care a găsit-o într-o postare pe Youtube.

„Am vrut să aflu despre România, așa că am dat o căutare pe Youtube ”, spune ea. Se afla în București la un workshop despre muzică, astfel că, impresionată de rezultatele căutărilor ei pe internet, întreba pe toată lumea dacă știe cine este fetița din imagini care cânta cu o voce profundă, în ciuda aspectului ei de copilă. „Era Livia Nagy, o fetiță de 14 ani, cu codițe, dar cu o voce foarte profundă. Nimeni nu știa cine este, dar m-au sfătuit să merg la Cluj, că ar putea fi din zonă”, continuă ea. A ajuns, însă, în Maramureș, la Ungureni, unde a rămas impresionată de cântecele locale, de bătrânii satului și nu numai, scrie Adevărul.

Nu caută neapărat vedete ale folclorului, ci femei care își exprimă emoțiile cântând cântece populare, cântece de leagăn, de dor, de tristețe etc. „Felul în care cântă oamenii îi spun multe despre modul în care este abordată viața. Acest proiect cuprinde cântece de leagăn, de dor, doine etc., în cartea asta e vorba despre cântecele femeilor, din viața lor privată, cântecele de dor, de greutățile vieții”, mai explică ea. În Maramureș este specifică horea cu noduri, care i-a atras, de altfel, atenția.

Cel mai mult, spune ea, a impresionat-o modul de viață simplu, independent de tehnologie, folosind doar regulile simple de a produce alimentele în regie proprie. „În Suedia, tot mai multă lume este intersată de cum să supraviețuiești de unul singur. Dacă nu am avea electricitate sau internet, noi nu am supraviețui mai mult de două zile. Nici dacă am avea 20 de vaci, nu am ști ce să facem cu ele. Și asta este valabil în toată Europa. Cunoștințele pe care le au țăranii, aici, nu doar ca indivizi, ci și ca și comunitate, sunt foarte valoroase și toți ar trebui să vadă, să învețe de la ei. Oamenii nu știu ce însemană să-ți produci singur mâncarea, în curtea proprie, iar asta este ceva foarte valoros, ceva ce noi nu mai avem. Oamenii au cunoștințe moderne, toți au rude plecate în străinătate, dar modul în care trăiesc și cunoștinele despre viață sunt foarte valoroase”, spune ea. 

Malin Skinnar se află de aproximativ o lună în Maramureș, unde spune că de fiecare dată e impresionată de căldura cu care e primită. „Oamenii mă întreabă mereu dacă sunt bine, dacă nu-mi lipsește ceva, își fac timp pentru mine. Mereu îmi uit lucruri pe undeva, dar mereu vin să mi le aducă înapoi. Am scris un articol pe această temă la o revistă suedeză și mi-au dat lacrimile când am scris despre cât de prietenoși sunt oamenii de aici”, mai povestește ea.