ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că va purta discuții și cu oameni ce reprezintă societata civilă în cursul zilei de astăzi, iată că cinci ONG-uri au realizat o listă comună cu 10 măsuri pe care le cer aplicate imediat, anunță Digi24.

Cinci organizații apropiate rețelei Pentru o societate Deschisă, a lui George Soros, cer desemnarea unui premier credibil şi capabil să reformeze sistemul. De asemenea, aceștia mai solicită anularea mandatelor celor peste 500 de primari care au trecut de la un partid la altul, în baza celebrei ordonanţe 55 și vor alegeri locale în două tururi.

Termenul pe care cele cinci ONG-uri i l-au dat președintelui pentru implementarea acestor cerințe este finalul acestui an.

Cerinţele ONG-urilor pentru preşedintele Klaus Iohannis:

- desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă

- două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de CJ

- anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori

- dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament

- înlocuirea actualului Avocat al Poporului

- aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate

- respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie

- întărirea DNA și a Parchetelor

- premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale

- premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat

Cele cinci ONG-uri sunt Expert-Forum (Efor), Centrul Roman pentru Politicei Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) și Asociația Pro Infrastructură (API).