Anul trecut, ActiveNews publica semnalul de alarmă tras de medicii din Timișoara, cu privire la pericolul reprezentat de utilizarea frecventă a calculatorului și a tehnologiei în general.
 
Doctorul Laura Nussbaum, medicul-șef al Secției de psihiatrie pediatrică din cadrul Clinicii de Psihiatrie și Neurologie pentru Copii și Adolescenți a Spitalului „Louis Țurcanu” Timișoara, afirma că ea și colegii ei se confruntă cu două-trei cazuri disperate pe săptămână.

Acum, la mai puțin de șase luni de la această relatare, în cealaltă parte a țării, la Iași, apar cifre care reliefează dezastrul în care sunt aruncați tinerii și copiii, chiar cu concursul părinților lor.

Astfel, la Institutul de Psihiatrie de la Socola sunt aduși, în medie, trei copii care suferă de dependență de calculator, tabletă sau telefon. Specialiștii afirmă că numărul acestora crește în fiecare an.

În 2015, peste 1.000 de copii au fost aduși de părinți la medic pentru a încerca să scape de dependența de tabletă sau smartphone.

Prof. dr. Roxana Chiriță, directorul medical al Institutului de Psihiatrie „Socola" susține că un copil de patru-cinci ani nu ar trebui să cunoască calculatorul, tableta sau smartphone-ul.

„Un copil de patru-cinci ani nu ar trebui să știe de calculator, ci de cărți. Calculatorul trebuie să fie utilizat o oră cel mult, dar numai pentru jocuri de dezvoltare a perspicacității sau a imaginației. Atât jocurile, cât și navigarea pe Internet provoacă dependență", a menționat prof. dr. Roxana Chiriță, pentru Ziarul de Iași.

Din cauza faptului că numărul copiilor cu probleme de dependență este în creștere,  responsabilii de la Socola vor să înființeze un Centru de Cercetare pentru acești copii.

"Proiectul nu este la prima încercare. Încă de acum zece ani am avut un proiect prin care am făcut studii statistice prin școli și licee și s-a ajuns la concluzia că există această dependență de calculator, de telefon mobil și de tehnică în general. Între timp s-a mai modificat statistica în sensul că a crescut mult. Practic, am revenit cu ideea pentru că un astfel de centru devine o necesitate. Părinții se plâng în mod special de lucrul acesta. Plus că este introdusă ca și categorie diagnostică psihiatrică care nu a existat până acum doi ani de zile. În prezent însă putem vorbi și de un tratament", a spus dr. Chiriță.

Conform sursei citate, odată căzut în dependență, un copil va fi sub tratament câteva luni de zile, inclusiv medicamentos. Foarte importantă este susținerea și voința părinților.

Metoda de terapie clasică este psihote­rapia cognitiv-comportamentală prin se care înlocuiește un comportament prin alt comportament, practic se caută un substitut. Se poate utiliza și terapia pentru o boală a impulsului, așa cum se întâmplă la jocurile de noroc. Sunt metode specifice de stăpânire a impulsului și se pot asocia cu terapie medicamentoasă", a precizat prof. dr. Roxana Chiriță.

Dr.Mihaela Ghircolaș, psiholog pediatru la la Spitalul de Copii „Sfânta Maria" din Iași, afirmă că pentru copiii mai mici, medicii vor folosi poveștile lui Ion Creangă.

"Poveștile lui Ion Creangă au un efect foarte bun asupra copiilor. Meta­forele îl fac pe micuț să se identifice cu eroul principal pozitiv și să adopte strategia acestuia de rezolvare a problemelor. În străinătate este de mult timp înființat acest sistem de rezolvare a dependenței. La noi acum este foarte grav, dependența poate duce și la tulburări de natură neurologică. Copiii creează o bulă de tip autist în care devin puternici, invulnerabili și cred că pot controla situația", a precizat Mihaela Ghircoiaș, psiholog pediatru la Spitalul de Copii „Sfânta Maria" din Iași.  

Aceasta le recomandă părinților să se implice cât mai mult în viața copiilor, să-i lase cât mai mult în natură sau la țară la bunici.

"Părinții ar trebui să se ocupe mai mult de copii, să se antreneze împreună în activități, în aer liber, de preferință. Să meargă la țară la bunici, să i se dea tânărului un strat din gră­dină sau un animăluț de care să aibă grijă", a conchis psihologul Mihaela Ghircoiaș.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews