ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr, cetățean american, a fost atacat de urs, la 29 octombrie 2016, la Pietrele lui Solomon, o zonă de agrement de la marginea Brașovului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, Ciprian Sfreja, tânărul, în vârstă de 20 de ani, are o plagă mușcată la antebrațul stâng.

Cel mai grave incidente de acest gen produse în ultimii ani:

21 aprilie 2013 — doi ciobani au fost atacați de un urs în zona de nord a județului Harghita. Unul dintre ei a reușit să se salveze, iar al doilea a fost găsit mort de către echipele de polițiști, jandarmi și silvicultori, după câteva ore de căutări. Cele două victime, de 49 ani și 59 de ani, se aflau cu oile la păscut la aproximativ doi kilometri de comuna Bilbor.

15 septembrie 2012 — un bărbat de 71 de ani a murit în comuna dâmbovițeană Pietroșița, după ce a fost atacat de un urs, în timp ce culegea prune.

Alte incidente de acest fel care au avut loc în ultimii șase ani:

2016

28 mai 2016 — un tânăr în vârstă de 25 de ani din Brașov a fost atacat de un urs, în timp ce se afla în pădure, în zona Bunloc, de lângă Săcele. Tânărul atacat de urs a suferit mai multe plăgi la glezne, abdomen, torace, gât, dar a reușit să coboare până la baza muntelui, la telescaun și să ceară ajutor. A fost conștient și a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

19 ianuarie 2016 — un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost rănit grav de un urs în pădurea satului băcăuan Camenca.

2015

30 august 2015 — un băiat de 13 ani și un bărbat de 42 de ani au fost atacați și răniți de un urs, la o stână de la marginea județului Cluj.

24 august 2015 — un copil de 14 ani, care se afla la o stână de vite, a fost atacat de un urs. Copilul a fost internat la Spitalul Municipal din Gheorgheni cu multiple plăgi mușcate.

2014

12 august 2014 — un cioban a fost atacat de urs la o stână din zona lacului Zănoaga (2.010 m), în Masivul Retezat. Victima de 54 de ani, din localitatea Baru Mare, lucra la stâna din Zănoaga împreună cu alți doi ciobani. După atac, victima a reușit să ajungă la refugiul Salvamont Zănoaga, împreună cu un alt cioban de la stână. Salvamontiștii care se aflau de serviciu i-au acordat primul ajutor, iar bărbatul a fost stabilizat.

28 ianuarie 2014 — un bărbat a fost atacat de un urs, în timp ce se deplasa spre locuința sa din apropierea cabanei de la Padina. Acesta a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital. Starea sa nu a fost gravă, acesta suferind mai multe zgârieturi în urma atacului ursului.

2013

21 august 2013 — un bărbat de 58 de ani din localitatea buzoiană Gura Teghii a ajuns la Spitalul județean de urgență Buzău în stare gravă, după ce a fost atacat de o ursoaică. Bărbatul a suferit politraumatisme la cap, brațe și torace.

27 iulie 2013 — un sibian în vârstă de 60 de ani, din comuna Porumbacu de Jos, a scăpat doar cu două răni, la piciorul stâng și mâna stângă, după ce a fost mușcat de un urs.
3 iulie 2013 — un bărbat de aproximativ 40 de ani, care se afla la cules de fructe de pădure în zona Pasului Tihuța din județul Bistrița-Năsăud, a fost atacat de un urs, însă a reușit să se salveze și să sune după ajutor. Bărbatul a fost preluat cu răni la coapsa superioară, în zona fesieră și în zona mâinilor.
31 mai 2013 — o femeie din comuna Groșii Țibleșului a fost atacată de urs în timp ce culegea ciuperci într-o pădure din apropierea satului. Victima, de 66 de ani, a fost internată, la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare cu răni multiple pe corp, mâini, scalp și gât.
9 aprilie 2013 — un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost atacat de un urs în pădurea din zona localității Cavnic, în Munții Gutâiului, la o distanță de aproximativ 200-300 de metri de locuințe. Bărbatul a reușit să scape după ce i-a aplicat mai multe lovituri de cuțit. Acesta a ajuns la spital având răni superficiale la braț și degete.

2012

19 octombrie 2012 — un cioban în vârstă de 20 de ani, angajat la o stână din apropierea localității harghitene Plăieșii de Jos, a fost atacat de un urs. Deși a scăpat cu viață, a suferit mai multe leziuni grave la nivelul membrelor inferioare și a fost transportat la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc.

21 septembrie 2012 — un pădurar a fost atacat și rănit de un urs, într-o pădure de lângă localitatea argeșeană Corbeni, din zona de nord-vest a județului Argeș. Bărbatul a fost rănit la un braț și transportat la Spitalul din Curtea de Argeș. Un alt pădurar a fost rănit ușor în tipul atacului, însă a refuzat transportul la spital, primind îngrijiri la fața locului.
19 septembrie 2012 — un bărbat a fost ucis de un urs, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, cadavrul acestuia fiind găsit de un paznic.
15 septembrie 2012 — o femeie din comuna dâmbovițeană Buciumeni a fost atacată de un urs în timp ce se afla în livadă și a fost transportată la Spitalul Județean Târgoviște. Tot la 15 septembrie 2012, o a treia persoană a fost atacată de un urs, în județul Dâmbovița, un bărbat din Buciumeni care a suferit răni ușoare.
4 iulie 2012 — două persoane din județul Covasna atacate de urși au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe cu leziuni pe aproape toată suprafața corpurilor.
16 mai 2012 — un adolescent a fost atacat de o ursoaică într-o pădure din apropierea municipiului Odorheiu Secuiesc și s-a ales cu câteva plăgi produse de ghearele sălbăticiunii.
27 martie 2012 — un bărbat din comuna Ilva Mică a fost atacat de un urs în timp ce păștea oile, acesta suferind mai multe răni în special în zona picioarelor. Ciobanul a fost atacat de urs între localitățile Ilva Mică și Feldru, într-o zonă mai greu accesibilă, și a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat de urgență la spital.

2011

23 septembrie 2011 — un tânăr de 21 de ani a fost atacat de un urs la Sebiș din județul Bistrița-Năsăud, în timp ce se afla într-o livadă, localitatea fiind situată în vecinătatea Munților Călimani. Băiatul a fost rănit în zona piciorului stâng și a fost preluat de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud.

7 septembrie 2011 — un tânăr de 24 de ani, aflat de pază într-o livadă cu pomi fructiferi, a fost atacat de un urs, în comuna dâmbovițeană Râul Alb.

30 august 2011 — un bărbat de 65 de ani a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc, după ce a fost atacat de un urs în timp ce ce afla la pescuit, la marginea comunei Dănești. În aceeași zi, un cioban din județul Neamț, aflat la o stână din zona Corbu, județul Harghita, a fost rănit de un urs și a ajuns la spital cu mai multe răni.
30 august 2011 — un cioban în vârstă de 48 de ani din Vulcana de Sus, județul Dâmbovița, a fost atacat de un urs, bărbatul fiind dus la un spital din București.
10 iunie 2011 — un bărbat de 35 de ani a fost atacat și rănit de un urs, în zona localității argeșene Sălătrucu, fiind transportat la spitalul din Curtea de Argeș pentru îngrijiri medicale.
20 mai 2011 — o ursoaică a atacat un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani într-o pădure din apropierea localității Baraolt, victima fiind internată la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, pentru a fi supusă unei operații de chirurgie plastică.
3 martie 2011 — un bărbat de 36 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs în timp ce lucra la deszăpezirea unui drum forestier din Munții Făgăraș, în urma mușcăturilor existând riscul ca omul să își piardă un ochi. El a fost dus la spitalul din Curtea de Argeș.

2010

4 iulie 2010 — un bărbat de 65 de ani, din comuna argeșeană Cicănești, a fost grav rănit de un urs care l-a atacat într-o pădure de la marginea localității.

1 iunie 2010 — un bărbat din comuna argeșeană Șuici a fost atacat de un urs în timp ce culegea ciuperci într-o pădure din apropierea localității, dar a reușit să scape din ghearele animalului fără răni grave.

8 mai 2010 — un bărbat de 40 de ani a fost atacat de un urs la o stână din localitatea bistrițeană Ardan, comuna Șieu, satul fiind situat la poalele Munților Călimani. Victima a suferit răni în special în zona membrelor superioare și a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița.
5 februarie 2010 — un bărbat în vârstă de aproximativ 65 de ani din localitatea covăsneană Dobârlău a fost atacat de un urs, fiind internat în stare gravă la Spitalul Județean Brașov.