ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, am fost ţinta unei tentative de escrocherie / tâlhărie. Pe telefonul fix am fost contactat de cineva care s-a prezentat ca fiind inspector principal la Poliţia Capitalei - aşa îşi începe povestea Ioan Agaficioaia, bucureşteanul care a ajutat la prinderea unui grup de escroci. 
 
Persoana l-a informat că este în derulare o acţiune DNA - Poliţie şi alte structuri pentru depistarea de bancnote falsificate, puse în circulaţie inclusiv prin factorii poştali care aduc acasă pensile.
 
"A spus că sunt pe lista celor la care se va face verificare/percheziţie. Ca urmare, mi-a spus să-i spun ce sumă de bani lei (şi/sau valută) am în casă ca economii şi că va veni o echipă specializată, dotată cu aparatură sofisticată care să verifice bancnotele în posesia mea. Mi-a precizat că dacă sunt suspiciuni că suma nu corespunde cu cea declarată, atunci echipa respectivă are mandat de percheziţie şi sumele găsite în plus vor fi confiscate. A menţionat că dacă vor fi găsite bancnote false acestea vor fi reţinute şi, în schimbul lor îmi vor fi date bancnote bune. "

Având "indicii rezonabile” că este vorba de ceva dubios, Agaficioaia a apelat la o cunoştinţă care lucrează la Ministerul de Interne, care a alertat secţia de poliţie de care aparţine.
 
"La un moment dat, persoana despre care v-am spus a zis că echipa de verificare este pe drum şi va ajunge la mine în cca 30 de minute şi m-a întrebat câte persoane sunt în casă în afară de mine. Ulterior m-a informat că a sosit la scara blocului cel care urma să facă verificarea bancnotelor şi să cobor cu CI şi banii.
 
Am cerut semnalmentele celui în cauză şi m-am întâlnit cu el în scara blocului. I-am cerut să-mi prezinte o legitimaţie şi mi-a zis că nu se poate legitima fiind în misiune specială ca ofiţer acoperit. I-am dat CI pe care a băgat-o într-o mică borsetă şi mi-a cerut să-i dau şi banii. Am spus că vreau să asist şi eu la verificare şi mi-a spus că nu se poate, fiind vorba de aparatură sofisticată.
 
În acest moment cel cu care am conversat la telefon (şi care la un moment dat mi-a spus că telefoanele mele fix şi mobil sunt monitorizate de dna) mi-a spus să dau banii celui cu care m-am întâlnit şi eu să urc în apartament, că voi fi sunat de procurorul şef al Mun. Bucureşti care îmi va mulţumi pentru spiritul de cooperare de care am dat dovadă şi care îmi va comunica cum să procedez pentru a intra în posesia unui "voucher” cu o sumă de bani care vor fi la dispoziţia mea să fac cu ei ce doresc.

În momentul în care am ieşit din bloc, în ideea de a merge la maşina cu aparatura de verificare a banilor, tipul a fost imobilizat de poliţiştii de la secţia de care aparţin şi care înconjuraseră zona. Tot poliţiştii au prins şi pe complicele acestuia care se afla într-un taxi staţionat în zonă. A fost reţinut şi şoferul taxiului. Au urmat declaraţii la poliţie, timp în care am înţeles că, astăzi, au mai fost în Bucureşti câteva acţiuni similare, dar nu ştiu dacă s-au încheiat ca la mine.

Vă rog aveţi în vedere cele de mai sus. Dacă vi se pare ceva dubios, nu ezitaţi să apelaţi imediat la poliţie prin 112", îşi încheie relatarea Ioan Agaficioaia.