ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a acuzat conducerea companiei Lactate Brădet, în emisiunea ”La ordinea zilei”, că a încercat să-și relanseze produsele după izbucnirea primului scandal cu bacteria E-coli, motiv pentru care acum exporturile României sunt puse în pericol.

”Dacă în momentul acela lucrurile se opreau și patronul își asuma faptul că e o problemă și nu ieșea să își facă publicitate, astăzi nu cred că eram în pericol să oprim tot exportul României pe plan alimentar”, a spus Simona Man.

Man a catalogat drept greșită atitudinea DSV Argeș, care ”a ieșit să facă publicitate unei fabrici cu un produs problemă”.

În replică, Marius Badea, patronul Lactate Brădet, a afirmat că a oprit producția imediat după ieșirea ministrului Agriculturii în presă. Și dacă lucrurile stăteau astfel, nu trebuia să fie o epidemie acum?

Redăm mai jos discuția care a avut loc la Antena 3 între Simona Man și patronul Lactate Brădet:

"Dana Grecu: Sunteți acuzat că probabil trebuia să trageți obloanele peste fabrică și să spuneți că ați plecat din țară.

Patronul Brădet: Domnul ministru al Agriculturii a ieșit pe data de 29, pe data de 28 noi am oprit producția și am început să retragem produsele. Nu am mai produs nimic din 28, iar săptămâna următoare ne-am concentrat pe retragerea mărfii. Nu pentru că ne-ar fi fost frică. Toate buletinele pe care le avem ne arată că erau în regulă, dar pentru că am vrut să eliminăm orice suspiciune. Nu pentru a ne face publicitate, că asta e anti-publicitate.

Simona Man: Percepția publică a fost că a vrut să-și relanseze produsele venind în studio și consumând din acele produse. Iar DSV-ul local a vrut să facă publicitate unei fabrici care avea o problemă.

Dana Grecu: Ce problemă?

Simona Man: Avea produsul respectiv sau era o analiză preliminară care spunea că s-ar putea să existe un pericol. 

Patronul Brădet: Noi vindem undeva la 160 de tone pe lună, s-au retras 20 de tone. Nu ar fi trebuit să fie o epidemie? Până la urmă analiza a arătat că e vorba despre o brânză vrac dintr-un magazin, nu de la noi în fabrică. Toate produsele din fabrica noastră contrazic acest lucru. 

Dana Grecu: E ca și cum eu vad pe unii luând șpagă în curtea Ministerului Agriculturii și trag concluzia că Ministerul Agriculturii ia șpagă. Există o singură dovadă că brânza din această fabrică este cu E-coli?

Simona Man: Există dovada că s-a găsit la analize faptul că este infestată brânza fabricată în această fabrică. Nu din fabrică, pentru că aceasta e deja dezinfectată. Din fabrică nu se mai pot preleva probe în acest moment. 

Patronul Brădet: Am auzit această acuzație (n.r.- că a vrut să șteargă urmele) de mai multe ori. Fabrica a fost deschisă în permanență, au venit si DSV-ul, și DSP și la 1 noaptea, depozitele au fost sigilate de ANSVSA , până când eu am făcut cerere pentru a putea trimite probe la un laborator neutru.

Dana Grecu: Există o singură dovadă că produsele ieșite pe poarta fabricii sunt contaminate, că E-coli colcăie în ele?

Simona Man: Rămâne să vedem rezultatele analizelor. Circulă această informație ..... Important este că niște oameni riscă să se îmbolnăvească de la un produs lactat".

Conducerea ANSVSA a anunțat, vineri, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma Brădet au fost retrase de pe piață. O decizie similară a fost luată în Spania (1.112 kg) și Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate românești.

„Au fost retrase de pe piață toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume”, a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.