ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hotărârea de Guvern referitoare la salariul minim brut, care va fi majorat la 1.900 de lei, va fi aprobată de Executiv în cursul acestei săptămâni, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

„Vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, exact cum s-a stabilit, pentru că este vorba și de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă pe site în dezbatere publică. Din câte știu, s-a cerut transparență și s-au efectuat mai multe etape în acest sens”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Palatul Parlamentului.

Întrebată de jurnaliști dacă în următoarea ședință de Guvern va fi discutat și bugetul, Vasilescu a spus că responsabil în acest caz este ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

„Chiar nu știu mai multe amănunte, știu că s-a discutat bugetul cu Ministerul Muncii și nu avem niciun fel de problemă cu pensiile, cu salariile anul viitor”, a subliniat ministrul Muncii.

În prezent, salariul minim în România este de 1.450 de lei.

În 26 octombrie, pe site-ul Ministerului Muncii a fost lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind creșterea salariului minim la 1.900 de lei.

În documentul citat, inițiatorii propun ca, de la 1 ianurie 2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat să fie majorat la 1.900 lei. Aceasta ar reprezenta o creștere de 31,03% față de luna decembrie 2017.

Creșterea propusă va avea efecte pozitive asupra economiei prin stimularea ocupării și reducerii muncii la negru, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului.