Lia Olguța Vasilescu a declarat că, potrivit proiectului legii salarizării unitare, în anul 2018, salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro pentru un medic de la ATI.

Ministrul Muncii a spus că pentru legea salarizării lucrează cu specialiști care sunt în domeniu de dinainte de 1989.

„Lucrăm cu specialiști care încă înainte de 1989 au lucrat la legea salarizării unitare. Mulți spun că legea de pe vremea lui Ceaușescu era de fapt cea mai bună, pentru că știai de unde pleci și unde trebuie să ajungi la capătul carierei. Încercăm să aplicăm principiile bune din toate celelalte legi ale salarizării și să o aplicăm”, a afirmat ministrul Muncii la Antena 3.

Olguța Vasilescu a explicat că, potrivit viziunii de realizare a sistemului de salarizare gradual, până în anul 2020, în vârful piramidei se va afla președintele României.

„La ora actuala sunt câteva mii de bugetari care au salarii mai mari decât președintele României, ceea ce nu este în regulă”, a spus ea.

Ministrul Muncii a precizat că președintele va avea un salariu de 18.000 de lei, fiind urmat de președinții Parlamentului, premierul, președintele ICCJ, președintele CCR, apoi de medici și judecători.

Vasilescu a susținut că pentru medici este o excepție, astfel că salariile acestora vor crește foarte mult chiar din anul 2018, ajungând la un nivel de 70% din nivelul salariilor medicilor în UE, astfel încât aceștia să nu mai plece din țară.

Ea a spus că, din 2018, salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro, acest nivel fiind pentru un medic de urgență, un medic de la ATI.

Ministrul Muncii a mai explicat că, în tot sistemul bugetar, funcțiile de conducere vor fi peste funcțiile de execuție ca nivel al salarizării.

Astfel, medicii și judecătorii vor fi urmați, ca nivel al salariului, de persoanele cu funcții de conducere, persoanele cu foarte multă vechime, rectori, chestori din poliție și generali din armată.