ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sirianul Omar Hayssam, condamnat pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, scrie, din penitenciar, că în următoarele şase luni România se va confrunta cu "un val de refugiaţi" de peste 3.000 de persoane pe zi, pentru care trebuie asigurate cazare, hrană şi condiţii decente.

Acesta i-a răspuns consilierului prezidențial Leonard Orban, care spunea că în România vor ajunge puțin peste 1 700 de refugiați.

"Nu vreau să contrazic un oficial al statului român numai de dragul de a mă băga în seamă…, dar sunt totuşi un om alfabetizat, cu foarte mult timp la dispoziţie şi cu un minim acces la informaţie… Lucrurile sunt mult mai serioase, problemele mult mai grave şi sarcina rezolvării lor mult mai delicată decât apare în percepţia şi mesajul unor înalţi demnitari din patria noastră. Considerând fluxul de migranţi din ţări precum Serbia şi Ungaria, în opinia mea, România se va confrunta cu un val de refugiaţi de peste 3.000 de persoane pe zi, în următoarele şase luni. Evenimentele din Orientul mai mult sau mai puţin apropiat şi situaţia dintr-o sumă de spaţii vecine celui european implică o panică acută în rândul populaţiei şi mişcări spectaculoase a mari mase de oameni. Europa Occidentală se va preocupa de administrarea crizei refugiaţilor în parametri existenţi şi va soma ţări de graniţă ale Uniunii, ca România, să-şi asume excedentul de migranţi pe speze proprii", afirmă el.
 
Acesta spune că mulți refugiați nu vor putea fi repatriați.

"3.000 de oameni pe zi înmulţit cu 30, înmulţit cu 6 înseamnă peste jumătate de milion de refugiaţi. Ei vor trebui cazaţi, hrăniţi şi vor necesita asistenţă medicală şi socială. Legali sau nu, refugiaţii sunt oameni care merită un tratament uman. Ei trebuie să mănânce şi au nevoie de condiţii decente de viaţă, chiar si în acest tranzit forţat. Deşi nu m-aş grăbi să folosesc cuvântul «tranzit»… Cred că mulţi refugiaţi nu vor putea fi fizic repatriaţi, iar dacă accesul lor nu va fi permis în ţările mai la vest de România, şederea lor aici se va cere îndelungată. Nu spun că e bine sau e rău, spun doar că forţa majoră ne va obliga să găzduim un număr însemnat de emigranţi", mai spune Hayssam, susţinând că ministerele Agriculturii şi Sănătăţii ar trebui să redacteze studii de impact pentru varianta "nu tocmai optimistă".

"În modesta mea opinie, ar trebui înfiinţată o entitate juridică specială, prezidată de un oficial român cu reputaţie solidă. Un ministru, un demnitar cu vechi state de serviciu, o personalitate. Acest oficial ar trebui secondat de o sumă de vicepreşedinţi reprezentând comunităţi de rezidenţi, etnii şi naţionalităţi legate tradiţional de emigranţi, oameni din ambasade, personalităţi arabe locale (mă gândesc aici la persoane unanim apreciate ca Raed Arafat)", afirmă el.

Conform acestuia, în România exista câteva comunităţi arabe importante: sirienii, libanezii, irakienii, palestinienii şi, în mai mică măsură, egiptenii şi iordanienii.

"Cei mai multi refugiaţi vor veni din Siria, din Irak, dar şi din alte state din regiune sau din spaţiul arab. Cred că 70-80 la sută dintre ei sunt musulmani suniţi, dar vor exista cu siguranţă şi shiiţi şi creştini. Entitatea de care vorbeam, construită pe un parteneriat public-privat, ar trebui să aibă în board şi oameni de religie, atât din partea Muftiatului Turco-Tătar, cât şi din partea centrelor islamice particulare. Un parteneriat cu un aşezământ cultural musulman important ar fi binevenit, desigur cu unul neimplicat politic şi în mod manifest nesolidar cu orice grup extremist. În egală măsură, statutarea unui protocol cu Patriarhul Libanului, cu misiunile creştine din Beirut şi Siria, cu Patriarhia Alexandriei ar fi obligatorie", consideră Omar Hayssam.