ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul Episcop al Hușilor a anunțat că va transforma palatul episcopal în care a locuit fostul Episcop, Corneliu Bârlădeanu, într-o mănăstire de maici, iar autoturismul de lux folosit de predecesorul său va fi scos la vânzare.

PS Ignatie, noul episcop al Hușilor, a declarat că îi place simplitatea, iar pasiunile sale sunt cărțile și nu luxul material. Înaltul prelat a anunțat că a decis să locuiască în fostul palat al Episcopiei Hușilor, o clădire veche, fiindu-i oferite chiar camerele în care a locuit regretatul episcop Ioachim. În privința noii clădiri, palatul construit în timpul mandatului lui Corneliu Bârlădeanu, P.S. Ignatie a anunțat că intenționează să îl transforme într-o mănăstire de maici.  

„Nu locuiesc în palatul nou, locuiesc în cel vechi. Cu palatul nou m-am gândit la o idee, probabil va fi transformat într-o mănăstire de maici. Avem nevoie de maici pentru ateliere, pentru pictură, broderie. Sunt mulți preoți care au nevoie de veșminte, straie. Este un proiect de viitor. Nu este foarte ușor să găsești maici destoinice care să vină acolo, în clădirea respectivă”, a declarat noul Episcop al Hușilor, conform Adevărul. 

Episcopul Ignatie afirmă că nu este interesat de ceea ce s-a întâmplat înaintea sa și nici nu dorește să afle, subliniind că este preocupat doar de ceea ce va putea el să facă: „Vă spun la modul cel mai sincer, nu am vrut să mă interesez, nu am vrut să aflu nimic din ce a fost înainte. Din oficiu, pe mine, nu mă interesează atât de mult ceea ce s-a întâmplat, ci ceea ce pot eu să ofer ca om. Eu sunt investit în această funcție de episcop, mă concentrez pe ce pot eu să dăruiesc, să pun din experiența mea la îndemâna credincioșilor. Nu am preocupări de genul „ce a fost înainte”, cum a fost. Eu mă concentrez pe ceea ce pot eu să fac și ceea ce trebuie să fiu eu pentru credincioși. Pentru mine interacțiunea cu credincioșii este vitală. Sunt episcopul credincioșilor, nu sunt episcopul unui birou sau al unei hârtii. Sunt episcopul preoților, sunt părintele preoților în primul rând. Nu-i stilul meu. Nu știu ce a fost înainte nu mă interesează pentru că vă spun sincer, sufletește vorbind, nici nu mă ajută. Pe mine sufletește mă ajută ce aș putea face eu de acum încolo”.

După primele săptămâni petrecute la Vaslui, episcopul Ignatie spune că a descoperit „oameni foarte faini”. 

Și-a stabilit un program de teren pentru a vizita parohiile din județ. „Am început cu parohiile cele mai sărace. I-am rugat pe părinții protopopi să mergem în parohiile cele mai sărace, cum le avem noi clasificate, cele de gradul III. Sărace nu din punct de vedere spiritual, ci material, depopulate, cu oameni în vârstă, dar foarte frumoși”, a completat episcopul.

Așa cum a anunțat încă de la întronizarea în funcție, P.S. Ignatie a anunțat că prioritățile sale se vor axa pe proiecte sociale, afirmând că este foarte mare nevoie.  

„Aici trebuie conjugate mai multe forțe. Nu dispunem doar noi, Biserica, de resursele necesare pentru aceste proiecte. Țin foarte mult la ideea că trebuie să fim inteligenți și să folosim de ceea ce putem dispune, fonduri europene, să putem oferi servicii sociale. Pe lângă acestea, țin foarte mult la prezența în rândul credincioșilor, o misiune un pic mai organizată cu tinerii, vrem să organizăm conferințe, întâlniri în fiecare zonă”, a conchis P.S. Ignatie.