ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marius Gane, vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă, a escaladat în premieră românească două vârfuri din Anzii Cordilieri.

După un traseu de 30.000 km și înălțimi de aproape 7.000 m, acvila carpatină, simbolul Expediției "Atacama — Chile 2015. Powered by Ruukki" s-a întors acasă. Membrii expediției au cucerit, în premieră românească, două vârfuri de peste 6.000 m din Anzii Cordilieri, printre care și al celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m).

Ascensiunea vârfului principal — Ojos del Salado (vârful de vest), pe ruta chiliană, a fost realizată de către Marius Gane, conducătorul expediției și unul dintre cei mai experimentați alpiniști români.

Cu această ocazie, Gane a escaladat în premieră națională și vârful geamăn (vârful de est — mai mic cu 0,5 m), situat în Argentina, în imediata apropiere, dar cu pasaje dificile de cățărare mixtă de stâncă și gheață. Astfel, a devenit primul alpinist român care a cucerit ambele vârfuri. Tot în premieră națională, sportivul a escaladat în perioada de aclimatizare vârful Cerro San Francisco, cu înălțimea de 6.016 m.

"Ani de-a rândul, între Chile și Argentina au existat divergențe legate de înălțimea celor două vârfuri Ojos del Salado, fiecare dintre țări susținând că pe teritoriul ei vulcanul are cea mai mare înălțime. Această expediție mi-a oferit prilejul de a le măsura cu pasul pe amândouă", a declarat Marius Gane.

"Cu excepția traseului aflat în Argentina, care mi-a pus ceva probleme, vârful este lipsit de pasaje tehnice dificile, astfel că am putut să îl escaladez singur. Clima însă ne-a dat serioase bătăi de cap. Muntele este izolat, în deșert, iar vântul puternic cu rafale de peste 100 km/h nu contenea. Am avut parte și de temperaturi extreme, diferențe mari între noapte și zi cu valori înregistrate noaptea de până la -30 grade", a încheiat alpinistul, potrivit Agerpres.

Și pentru ceilalți membri ai expediției - Cristian Falevici, Valeriu Peneș și Tudor Constantinescu - experiența ascensiunii înălțimilor de peste 6.500 din Anzii Cordilieri a fost una specială, iar obiectivele stabilite la plecare au fost atinse.