Un om de afaceri a construit cu bani proprii în județul Suceava primul și singurul metru de autostradă din Moldova. Porțiunea de autostradă a fost realizată, simbolic, între Voroneț și Putna, informează Știrile TVR.

Cu  4500 de euro, 17 muncitori și 7 ore de lucru s-a finalizat cel mai rapid șantier al celei mai scurte autostrăzi private din Moldova. Nemulțumit că autoritățile nu fac nimic pentru a grăbi construirea Autostrăzii Unirii, un om de afaceri s-a revoltat prin muncă, anunțând că își va construi singur o autostradă demonstrativă, urmând ca pe 15 martie să taie panglica porțiunii cuprinse între kilometrul 0 și km.0 + 1m.

Țăranul de la Sfântu Ilie, după cum se recomandă pe profilul său de socializare, nu face politică, nu este activist și nu face parte din nici o organizație sau mișcare, dar este patronul câtorva zeci de restaurante, constructorul unui metru de autostradă și protagonistul unui videoclip de 5 minute, în care își explică inițiativa. 

„Monumentul autostrăzii", „Primul și singurul metru de autostradă de la Suceava”, denumit astfel de filantropul local, va fi inaugurat pe 15 martie, dată la care acesta îi invită pe toți românii la un protest de 15 minute pe marginea autostrăzii de 1 m, pentru a atrage atenția asupra lipsei de infrastructură din regiunea Moldovei.

„De azi, uit că în România mor anual 2000 de oameni în accidente rutiere, adică mai mulți decât au murit în Revoluție. (...) Din 1989, în accidente au murit peste 60 de mii de oameni. Cam cât populația orașului Alba-Iulia. Oare câți ar fi supraviețuit dacă aveam autostrăzi?”, se întreabă, retoric, tânărul întreprinzător în materialul video de promovare a demersului său.

De la Suceava la București și retur, acesta a condus o mie de kilometri în 16 ore. „În ultimii 7 ani de zile, eu am petrecut un an și jumătate din viața mea la volan. Mi-au murit prieteni pe drumuri. Nu putem concura cu europenii atâta timp cât noi nu avem drumurile din Europa”, a declarat Ștefan Valentin Mandachi pentru Știrile TVR.

„Dacă un singur angajat din cei 500 pe care îi am nu își încasează salariul, cine răspunde? Eu. Dacă pe data de 25 ale lunii compania mea nu achită integral și milimetric impozitul, cine răspunde? Tot eu. Dar, pentru că de treizeci de ani nu avem un centimetru de autostradă în Moldova, răspunde cineva?”, își motivează Mandachi demersul în filmarea postată de el pe o platformă media on-line. 

„Eu vreau autostradă aici, la Suceava, în Bucovina, dar tu poate că vrei în Munții Apuseni, în Maramureș, la Craiova sau la Timișoara. Anii trec, mă tem că mă ajung bătrânețile și nu mai apuc să văd autostradă la noi, așa că am construit eu un metru de autostradă în Moldova. (...) Acum, alături de Putna și Voroneț, vă invit să vizitați primul și singurul metru de autostradă din Suceava!”, concluzionează patronul cu inițiativă.

Parlamentul României a adoptat, la sfârșitul anului 2018 (An Centenar al Marii Uniri), un proiect care prevedea începerea procedurilor pentru construcția autostrăzii Iași-Târgu Mureș, denumită și Autostrada Unirii, proiectată pe o distanță de 320 de kilometri.

În realitate însă, Ministerul Transporturilor a planificat, pentru anul 2019, numai revizuirea studiului de fezabilitate pentru un singur tronson din această autostradă.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews