ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit lunea aceasta în Biserica Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaș, informează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

În cuvântul rostit, PS Iustin a făcut referire la viața Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureș și la contextul istoric și social în care a trăit.

Conform Preasfinției Sale, Sfântul Iosif a luptat cu dârzenie împotriva uniației, pentru unitatea de neam și de credință și pentru drepturile românilor. Pentru acest fapt i s-a intentat un proces nedrept și a fost închis în temnița de la Hust.

În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc două hirotonii: diaconul Daniel Mircea Sabău a primit preoția pe seama Parohiei Săliște, iar teologul Bogdan Ioan Danco a fost hirotonit diacon.

În acest context, Chiriarhul a vorbit despre importanța misiunii jertfelnice pe care o desfășoară preoții din parohiile mici.

„Indiferent că sunt cincizeci de suflete, sau mii, preoții sunt acolo. Preotul și preoteasa. De multe ori cu studii superioare, cu masterate, cu un copil sau doi, merg acolo și fac apostolat. De aceea, Biserica este prețuită și iubită de români, pentru că niciodată n-a lipsit din comunitate”, a spus Preasfinția Sa.

„În satele noastre mici, nu mai avem învățători, medici, intelectuali, dar Biserica este acolo. De multe ori, preotul îi ia pe bătrânii bolnavi și singuri și-i duce cu propria mașină la medic, că nu mai au pe nimeni. Preotul este sfințitor, învățător, și luminător, dar este și dascăl, medic, și asistent social, este intelectualul satului”, a adăugat PS Iustin.

Împreună cu Preasfinția Sa au slujit Pr. Fabian Coroian și Pr. Florin Stan, protopopi de Baia Mare, respectiv Lăpuș, și alți clerici.