ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Alexandru Ovidiu Raețchi (PNL) a depus în Parlamentul României inițiativa „Pachetul legislativ pentru Natalitate”. Acesta conține proiecte de lege și inițiative legislative de stimulare a natalității, în condițiile în care România înregistrează o scădere demografică fără precedent și nu a elaborat până în prezent strategii de redresare a sporului natural.

„Criza demografică este una dintre cele mai severe provocări pe termen mediu și lung cu care se confruntă România. În anul 2018 am înregistrat un minim istoric în privința copiilor născuți în țară în ultima jumătate de secol, fenomen care trebuie văzut cumulativ cu numărul mare de tineri care emigrează. Pe acest fond, piața forței de muncă și sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate în viitor - dacă nu cumva primele semne de dezechilibru se observă deja”, a opinat deputatul Alexandru Ovidiu Raețchi (PNL) într-o postare publicată duminică pe contul lui de socializare

Potrivit portalului Știri pentru Viață, Pachetul legislativ pentru Natalitate, depus în Parlament de liberalul Ovidiu Raețchi, conține următoarele proiecte:

„Inițiativă legislativă care propune acordarea de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vărsta până la 3 ani aflat în întreținere, în scopul achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii, bone, etc.

Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, sumele cheltuite pentru construcție și întreținere deducându-se din impozitul pe profit.

Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere (nici o Bancă de lapte funcțională).

Inițiativă legislativă de înființare a unei Comisii Naționale de Alăptare compusă din specialiști voluntari (soluție recomandată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății). România este pe ultimul loc în UE în chestiunea alăptării.

Inițiativă legislativă pentru crearea unui cadru legal prin care mamele pot îngriji și alți copii în afară de cei proprii, permițând astfel altor mame să revină mai repede la muncă și primind pentru aceasta o indemnizație de la stat.

Proiect de lege pentru clasificarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul – clasificare lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, care ar fi trebuit deja implementată în România”.

Deputatul Alexandru Ovidiu Raețchi sublinia duminică într-un comunicat de presă că România a înregistrat în 2018 un minim istoric în privința copiilor născuți în țară în ultima jumătate de secol, criza natalității conjugându-se și cu fenomenul emigrației, un număr tot mai mare de tineri părăsindu-și locurile de baștină fără intenția de a reveni.