ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mânăstirea Oașa este cunoscută pentru râvna și truda pe care o pune în slujirea copiilor și a tinerilor, în special. Anual, aici vin mii de tineri care-și găsesc un ajutor și un sprijin în viață.

Părintele Iustin, starețul Mânăstirii Oașa, este unul din preoții care nu sfiește să spună lucrurilor pe nume din societatea românească.

Acesta a vorbit despre greșelile și neajunsurile societății actuale. Acesta spune că societatea actuală distruge tinerii.

"Este o problemă, dar ei nu sunt în situaţia în care sunt din cauza problemelor din Biserică, ci din cauza problemelor din societate. Deci societatea îi face praf. Praf și pulbere îi face. Ei, şi acum Biserica încearcă într-un mod bun sau mai puţin bun să-i salveze, totuşi, și în mare parte reuşeşte, nu ne putem plânge de Biserică; dar s-ar putea lucra mai mult la societate! Adică îi tot dăm înainte cu "societatea laică"… pai să vedem cum au ajuns demonii demoni. Prima dată au fost îngeri buni, da? Şi au vrut să fie, într-un fel, laici. Lucifer, care era cel mai frumos înger creat de Dumnezeu şi arhanghel, a vrut fără Dumnezeu, exact cum vrea societatea laică, fără Dumnezeu. Exact cum vrea societatea laică. Şi a atras după el încă o treime din îngerii din cer să trăiască fără Dumnezeu. Nu împotriva lui Dumnezeu, ci fără Dumnezeu! Au avut libertatea asta, de a fi şi fără. Şi de la "fără Dumnezeu” au ajuns balauri toţi.

De ce trebuie şi noi, oamenii, s-o luăm pe acelaşi drum, să facem aceeaşi experienţă? Nu putem învăţa din experienţa lor? Păi acolo ajunge omul fără Dumnezeu! Balaur! Nimic altceva. Demonizarea, asta îl aşteaptă fără Dumnezeu. Nicio şansă. Nu ne-a spus Domnul Hristos, adică Dumnezeu: "Fără Mine nu puteți face nimic”?

Ne-a spus foarte clar. Şi acum ni se pare că a fi laic, a construi o societate laică, deci fără Dumnezeu, e un lucru superior. Asta e greșeala fatală, greşeala greşelilor, greşeală mai mare decât asta nu poate fi! Cum spunea şi părintele Teofil: Nu există păcat mai mare decât necredinţa în Dumnezeu.”

Pe ce se întemeiază, până la urmă, societatea laică? Pe necredinţa în Dumnezeu! Biserica dată la margine, la periferia societății, adică Dumnezeu dat la margine, că e Dumnezeu acolo, da? Păi asta te aşteaptă, ce i-a aşteptat pe demoni, ce-au ajuns ei asta ajungi și tu, ca societate laică", a afirmat el.

Starețul continuă și spune că oamenii nu-și mai pun problema binelui sau a răului pentru că poftele sunt satisfăcute și nimic altceva nu mai contează.

"Dar vedeţi, nu-şi pune problema societatea laică: oare sunt pe calea cea bună? Tinerii sunt tot mai distruşi, ajung tot mai rău. Nu cumva nu mergem bine? Oare nu trebuie să facem ceva? Nu-şi pun problema. Uite, ne-am pus problema comunismului, că e bun sau că nu e bun. Bine, dar problema democraţiei nu ne-o punem? Forma asta de democraţie e bună sau nu e bună? Dar democraţia însăşi, e bună sau nu e bună?

Nu ne punem problema pentru că acum se satisfac patimile foarte mult şi, aşa cum se prefigura cumva pe vremea Imperiului Roman, se dădea pâine şi circ la plebe ca să fie liniștită şi se ardeau creştinii… Nero, spre exemplu, punea păcură pe creştini și le dădea foc în diferite puncte ale grădinii lui ca să-i lumineze grădina. Şi atunci plebea era ţinută aşa, într-un fel, cu tot felul de lucruri pătimaşe. Si cumva aşa suntem şi azi. Şi acum patimile sunt aceleaşi. Nu mai e pâinea şi circul de atunci, e circul de la DNA cu care tu hrăneşti plebea. Toţi acum aşteaptă, cum aşteptau atunci, să vadă dacă-l omoară pe creştin, animale peste oameni, și ei aveau o satisfacţie din chestia asta. Acum se cultivă aceeași satisfacţie a oamenilor în rău, cu rău, prin DNA, e o formă superioară, dar aceeaşi patimă, în acelaşi fel se face. [DNA] face o treabă bună, dar într-un duh rău. N-o face într-un duh constructiv.
Da, îşi fac datoria, dar e prezentată într-un fel. Intr-un fel fascinant, ca să dea satisfacţie patimii. Pentru că ei ar putea să facă treaba asta mult mai discret. De ce trebuie să facă ca un spectacol treaba asta? Că se face spectacol din treaba asta, oamenii așteaptă treaba asta zilnic, să vadă pe cine au mai închis. Şi au o satisfacție. Dar nu e bine, nu e constructiv, nu e educativ pentru societate să se prezinte astfel. Da, să-și facă treaba! Nu zice nimeni să nu şi-o facă! Dar să şi-o facă în alt duh şi în alt mod, într-un mod constructiv", a spus el la ProTV, citat de Cuvântul Ortodox.

Părintele e convins că acțiunea DNA este comandată din afara țării.
 
"Păi acum noi tot ne-am luat după străini, asta e şi partea bună de afară, că ei ne vor pune la punct. Asta va fi partea bună. Noi am intrat în Comunitatea Europeană, îi încurcăm. Vor fi obligaţi să intre şi să înceapă, că ce face DNA-ul acum nu cred că e acţiune iniţiată de români, e iniţiată de afară şi comandată de afară. Fără niciun comentariu. Nu mă îndoiesc de treaba asta. Tot străinii ne dau comenzi şi ne vor aranja", a spus clericul ortodox.