ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recentele acuzații de imoralitate aduse unor clerici ai Bisericii Ortodoxe Române au stârnit vii reacții în societatea românească, șocând pe drept cuvânt opinia publică.

În acest context au apărut tot felul de opinii, dintre care nu puține au sfidat logica și bunul simț. Pentru acest motiv am discutat cu unul dintre cei mai respectați preoți ai Bisericii Naționale, părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului.

Cunoscut ca „tată” a sute, poate mii de copii, părintele Nicolae Tănase este respectat de întreaga opinie publică românească, meritele sale fiindu-i recunoscute și la nivel bisericesc și laic. Iată scurtul oferit ActiveNews de către preotul Nicolae Tănase.

Părinte, câteva cazuri de homosexualitate în rândul unor personalități de prim rang ai Bisericii Ortodoxe, un episcop, un preot iar, mai recent, un stareț fac deschiderea buletinelor de știri din România.  Fără ca dvs. să puteți verifica, doar la prima vedere/auzire, credeți că aceste înregistrări video și audio, care au provocat multă mâhnire, mai ales în rândul credincioșilor, ortodocși, sunt reale?

Biserica lucrează așa:
Sfânta Evanghelie după Matei
Cap. 18
15. De-ți va greși ție fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine și el singur. Și de te va asculta, ai câștigat pe fratele tău.
Sfânta Evanghelie după Luca
Cap. 17
3. Luați aminte la voi înșivă. De-ți va greși fratele tău, dojenește-l și dacă se va pocăi, iartă-l.

Scoaterea la iveală a unor fapte după trecerea unui timp lung de la petrecerea lor, înseamnă rea-voință. Aceasta nu scuză fapta.
De obicei, denigrările aveau loc înainte de alegeri pentru ca oamenii sa nu mai aibă încredere în preoții și ierarhii Bisericii. Scopul era atins, astfel.

Biserica condamnă păcatul si,- din iubire, așteaptă păcătosul la pocăință. Sodomia e un păcat.
Înregistrările video sau audio pot fi reale sau trucate. Sperăm să fie trucate.
Dacă nu sunt trucate, am încredere că Biserica va folosi metodele specifice de autocurățire. E firesc ca toate acestea sa provoace mâhnire în rândul credincioșilor, iar unii dintre ei se smintesc. Cei slabi se smintesc. De aici vine și marele păcat al smintelii.

Dacă aceste înregistrări audio și video sunt autentice, credeți că cei care au devenit subiect de scandal ar mai putea să se îndrepte și să revină, după caz, în rândul episcopilor respectiv al preoților?

Păcatul acesta e grav, dar are vindecare. Nu revenirea este o problemă, ci iertarea.

Care ar trebui să fie atitudinea Bisericii în aceste cazuri?

Biserica își rezolvă păcatul în stilul propriu indicat de Însuși Capul ei, Hristos.

Aceste scandaluri, care vin unul după altul, pot afecta încrederea pe care oamenii o au în Biserică. Ce ar trebui să facă Biserica, prin slujitorii ei, pentru ca această încredere să nu scadă?      

Ne bucură încrederea în Biserică, dar nu asta rezolvă totul.

Ati spovedit homosexuali?

N-am spovedit, încă homoxexuali.

Care ar fi calea unei terapii sufletești? Ar putea de folos un ajutor precum cel oferit în cazul alcoolismului?

Orice ajutor e binevenit.