ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul Proiectului „Îmbunătățirea tacticilor europene de luptă împotriva traficului cu bunuri ilicite” o unitate de elită din cadrul Poliției de Frontieră Maramureș a fost instruită pentru a dresa păsari răpitoare care vor participa la supravegherea frontierei din nordul țării, pe timp de zi si de noapte, pentru depistarea contrabandiștilor de țigări.

Proiectul, finanțat din fonduri externe, s-a derulat pe o perioadă de trei luni de zile și a presupus achiziționarea și dresarea, sub stricta supraveghere a unor agenți americani, a 6 păsări răpitoare (3 diurne si 3 nocturne) pentru depistarea persoanelor care traversează frontiera montană cu bax-uri de țigări, pe cărări de munte, ziua sau noaptea, călare sau pe jos.

Astfel, politiștii de frontieră au desfășurat acțiuni de dresaj cu 3 șoimi din ordinul Falconiformes, specia Falco peregrinus (cel mai rapid animal de pe planetă), dar și cu 3 bufnițe din ordinul Strigiforme (1 buha, 1 cucuvea si 1 huhurez).

După cum se cunoaște, șoimii pot să-și rotească capul 180° în căutarea pradei, și ochiul șoimului permite o rază vizuală de 220° fără să rotească capul, fapt ce va presupune vizualizarea și semnalarea timpurie a contrabandiștilor din orice direcție. De asemenea, pe timpul nopții vor fi folosite bufnițele, care sunt păsări nocturne cu un colorit protector ce le face imposibil de detectat de aparatura de vedere pe timp de noapte folosită de contrabandiști.

În perioada următoare, păsările vor fi aclimatizate în Munții Maramureșului, urmând ca, în scurt timp, să intre in componența echipajelor care vor supraveghea frontiera alpină.
 

„Deși România este pregătită din punct de vedere tehnic, fiind apreciate echipamentele de termoviziune și sistemele de securitate, considerăm că, prin folosirea păsărilor răpitoare, frontiera noastră este securizată la cele mai înalte culmi”, anunță Poliția de Frontieră.
 
ACTUALIZARE: Acest text este o păcăleală de 1 Aprilie. Nu tot textul: contrabandiștii există, șoimii pot fi dresați, dar supravegherea frontierelor se face, totuși, doar cu tehnică specială. :)