ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresează, în prima duminică din Postul Nașterii Domnului, un cuvânt pastoral tuturor credincioșilor din cuprinsul Patriarhiei Române.

În contextul anului omagial și comemorativ 2017, în cadrul cuvântului pastoral, ierarhii Sfântului Sinod fac referire la icoanele și pictura bisericii despre care spun că sunt veșmântul vizual al spațiului liturgic și parte a vieții liturgice.

Fiecare sfântă icoană, indiferent de subiectul ei, face vizibilă taina iubirii smerite și preaslăvite a lui Hristos „Cel Unul Sfânt”, Cel răstignit, înviat și înălțat întru slavă, iubire prezentă în El și în Sfinții Lui. De aceea, zugravii de icoane și de fresce trebuie să fie persoane capabile să transmită, prin lucrarea lor duhovnicească și artistică, această taină a luminii, păcii și bucuriei pascale ale lui Hristos dăruite sfinților, se menționează în textul pastoralei.

Sfântul Sinod reamintește credincioșilor că în acest an comemorăm pe apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă. Această comemorare este, în primul rând, după cum se menționează în pastorală, o datorie morală față de înaintașii noștri, care, în vremuri ostile Bisericii și religiei în general, au mărturisit credința lor în Hristos Cel răstignit și înviat, chiar cu prețul pierderii libertății și al vieții, scrie Basilica.ro.

Despre Postul Nașterii Domnului, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române spun că este o perioadă de înnoire duhovnicească, de împărtășire mai deasă cu Sfânta Euharistie și de înmulțire a faptelor iubirii milostive.

În această perioadă a Postului Nașterii Domnului suntem chemați să unim rugăciunea smerită și pocăința sinceră cu iubirea milostivă, arătând milostenie spirituală și materială față de oamenii aflați în nevoi, îndeamnă Sfântul Sinod.

Descarcă Pastorala în format pdf aici.