ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Catedrala Națională este un vis al românilor ce datează încă din timpul domniei lui Carol I. Pe 10 mai, de Ziua Națională a Regalității, Patriarhia Română a publicat pe site-ul basilica.ro date despre construcția catedralei.

Printre cei care ar trebui să citească cu atenție se numără Gabriel Liiceanu. Acesta a cerut la B1 TV în urmă cu câteva zile să înțeleagă mai multe: "Aș dori să mă lumineze cei din partea Bisericii, cum am ajuns noi să ne mântuim pe neamuri".

"Necesitatea construirii unei Catedrale ortodoxe reprezentative în București s-a afirmat după Războiul de Independență din anul 1877. Astfel, în vara anului 1884, Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale din București, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani, când, în 2 septembrie 2010, a fost eliberată autorizația de construcție, iar în 20 decembrie 2010 au demarat primele lucrări de construcție pentru noua Catedrală. Locul pentru construirea Catedralei noi a fost sfințit încă din 29 noiembrie 2007 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, dar timp de trei ani (2008-2010) au fost organizate etapele concursului de proiectare. Întrucât în toate capitalele țărilor majoritar ortodoxe au fost construite catedrale corespunzătoare (Atena – 1862, Sofia – 1912, Belgrad – 2004, Moscova – 2000, Tbilisi – 2004) și aproape fiecare capitală de provincie românească are catedrala ei, era necesar ca și în capitala României să fie construită o Catedrală națională reprezentativă, atât din motive liturgice practice, dar și ca simbol al credinței, libertății și demnității poporului român. Precizăm că acest deziderat a fost reafirmat și la 10 mai 1920 de către Regele Ferdinand, la scurt timp după Marea Unire din 1918, al cărei centenar va fi aniversat în anul 2018", se scrie pe site-ul basilica.ro

Catedrala va fi sfințită pe 1 decembrie 1918, la 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Lucrarea va fi terminată în totalitate în 2024, când se va finaliza pictura.

Patriarhia explică de ce Catedrala va fi construită chiar în vecinătatea Casei Poporului.

"Acest amplasament final, pe Dealul Arsenalului, în spatele Casei Poporului, a fost recomandat de municipalitate după ce alte trei locații au fost propuse, în etape diferite (Piața Unirii  – 1999, Piața Alba-Iulia – 2001 și Parcul Carol – 2004). Din lipsă de alternativă, Patriarhia Română a acceptat, totuși,  în anul 2005, acest amplasament, deși el oferă Catedralei o vizibilitate redusă, din cauza mărimii construcției Casei Poporului. De ce Patriarhia a acceptat în cele din urmă acest amplasament? Deoarece a considerat acceptarea locației ca pe o reparație morală sau „o lumină de Înviere” pentru cele cinci biserici „răstignite”, dintre care trei (Alba Postăvari, Spira Veche și Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor și Mihai Vodă) au fost translate de către regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului.

Alte considerente au mai fost:

  • Amplasamentul este situat pe un deal, conform tradiției creștine de-a construi lăcașuri de cult pe coline, spre a chema pe oameni la elevație spirituală sau la urcuș interior pentru a întâlni pe Dumnezeu Creatorul și Mântuitorul lumii (Pantocratorul);
  • Orientarea est-vest a terenului de amplasament permite situarea Catedralei cu Altarul spre răsărit (est) conform cerințelor liturgice tradiționale;
  • Prezența în zonă a unor instituții importante ca Parlamentul României, Ministerul Apărării Naționale și Academia Română (Institute de cercetare) cheamă la dialog și cooperare multiplă pentru binele societății românești. În acest sens, hramurile Catedralei, Înălțarea Domnului și Ziua eroilor români, precum și Sfântul Andrei, Apostolul românilor și Ocrotitorul României, au semnificații multiple.

Prin urmare, Catedrala nouă, amplasată pe fostul Deal al Arsenalului și în apropierea Ministerului Apărării Naționale, este prin excelență Catedrala eroilor români din toate timpurile, care s-au jertfit pentru apărarea poporului român și pentru organizarea lui într-un stat independent – România", mai spune sursa citată.