ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ocrotitorul Capitalei României și al Catedralei Patriarhale, Sfântul Dimitrie cel Nou, a fost cinstit la Patriarhie de mii de credincioși. 

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei, a prezidat liturghia de hram în concelebrare cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, și cu Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia.

După citirea evangheliei, Preafericitul Părinte Patriarh Kirill a adresat un cuvânt pelerinilor aflați pe Dealul Patriarhiei cărora le-a spus că evlavia lor este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei românești de astăzi.

„Fie ca, pentru rugăciunile Sfinților Cuvioși Serafim de Sarov și Dimitrie Basarabov, Domnul să apere pământul românesc și poporul evlavios al acestuia de orice rău. Acest popor să fie plin de darurile Duhului Sfânt, să se nevoiască râvnitor pentru credința dată sfinților odată pentru totdeauna (Iud. 1, 3) și să păstreze neîndoielnic fidelitatea față de Biserica Ortodoxă cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, pe care nu au biruit-o toți prigonitorii ei”, a spus Patriarhul Rusiei, conform basilica.ro.

Din soborul slujitor au făcut parte ierarhi români, dar și ierarhi din Biserici Ortodoxe din foste țări comuniste care au suferit în timpul regimului comunist. Aceștia se află în Capitala României în contextul Anului Comemorativ dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului și al aniversării a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel.

Credincioșii care au venit la Hramul Catedralei pot aduce cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Serafim de Sarov adus în dar de Preafericitul Părinte Patriarh Kirill. Delegația Bisericii Ruse a ajuns ieri în România, fiind prima vizită a unui patriarh rus în țara noastră după 1989. La întâmpinarea sfintelor moaște a fost oficiat aseară un polihroniu, apoi cei doi patriarhi au adresat câte un cuvânt de binecuvântare.

Mâine va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în prezența ierarhilor români și străini, a clerului și credincioșilor.