ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu jumătate de an înainte de sfințire, hramul principal al Catedralei Naționale, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, a fost sărbătorit joi cu anticipație la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

La acest eveniment, Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care și-a exprimat speranța că anul viitor slujba de hram se va desfășura în interiorul Catedralei.

Rolul arătărilor de după Înviere

În predica rostită, Patriarhul a făcut referire la activitatea Domnului Hristos în perioada dintre Înviere și Înălțare.

Patriarhul Daniel a menționat că arătările de după Înviere au avut rolul de a consolida credința apostolilor și a-i pregăti pentru viața veșnică.

„Mântuitorul Hristos Se arată de 10 ori după Înviere în diferite momente pentru a dovedi că El este viu, că moartea nu mai are putere asupra Lui. S-a arătat din când în când pentru a întări credința ucenicilor în Învierea Lui”.

Prin faptul că Se făcea nevăzut după fiecare arătare, dovedește că „El pregătea pe ucenici pentru viața cerească și îi determina să-și dorească viața cerească”, a spus Preafericirea Sa.

În acest scop, Iisus Hristos le-a vorbit în cele 40 de zile ucenicilor „despre Împărăția Cerurilor ca să dorească să fie împreună cu El veșnic în slava Preasfintei Treimi”.

Înălțarea la cer pe nor

Patriarhul a reflectat la modul cum S-a înălțat la Cer Domnul Hristos și de ce a fost ales pentru înălțare norul plin de lumină.

„Tatăl ceresc stă pe nor și pentru aceea i-a trimis și Fiului norul. Norul pe care Iisus Hristos S-a înălțat la Cer este tronul părintesc”, prin aceasta evidențindu-se că și Fiul stă pe tron împreună Tatăl, a subliniat Părintele Patriarh.

Îngerii care au însoțit norul de lumină, potrivit Preafericirii Sale, au fost trimiși de Dumnezeu pentru a-i mângâia pe ucenici care s-au întristat în momentul despărțirii. Totuși, încredințarea și încurajarea că Iisus Se va reîntoarce le-a dat speranță și bucurie.

Un alt motiv al trimiterii îngerilor este „de a accentua adevărul Înălțării la Cer care este o lucrare mântuitoare”, a spus Patriarhul României.

În timpul Înălțării Sale, Mântuitorul a binecuvântat pe Maica Domnului și ucenicii. „Maica Domnului reprezintă icoana vie a Bisericii, iar Apostolii sunt slujitorii lui Hristos care arată taina Bisericii mântuitoare în lume”, a accentuat Patriarhul.

Patriarhul Daniel a explicat de ce Iisus Hristos este Capul Bisericii.

„Mântuitorul Se înalță la Cer binecuvântând Biserica. De aceea, Biserica trăiește din binecuvântarea lui Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat la cer. Biserica nu trăiește dintr-o bunăvoință a oamenilor pe pământ, ci din binecuvântarea lui Hristos, Capul Bisericii”, a spus Părintele Patriarh.

Binecuvântarea transmisă prin preot

Patriarhul a făcut referire apoi la binecuvântarea transmisă prin mâna preotului, ca semn nevăzut al binecuvântării Domnului.

„Iisus Hristos S-a înălțat la Cer binecuvântând pe ucenici care I s-au Închinat Lui. Noi, când primim binecuvântarea lui Hristos prin mâna preotului, ne închinăm ca semn de al iubirii noastre față de Hristos, pentru că binecuvântarea lui Hristos înseamnă iubirea Preasfintei Treimi pentru Biserică. Biserica mulțumește Preasfintei Treimi prin binecuvântarea adusă de Hristos”, a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul a spus că „oamenii caută binecuvântarea lui Dumnezeu pentru că simt că atunci când sunt binecuvântați simt că au o bucurie și o pace sufletească. Pacea și bucuria în sufletul oamenilor vine din binecuvântarea lui Dumnezeu. Ea trebuie căutată tot timpul și cerută”.