ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Duminica a douăzecea după Rusalii, Patriarhul Daniel a evidențiat că minunea învierii fiului văduvei din Nain arată faptul că Mântuitorul cunoaște suferința fiecărui om, dar și măsura răbdării lui. De asemenea, Părintele Patriarh a precizat faptul că învățătura centrală a Evangheliei citite astăzi la Sfânta Liturghie este aceea că Hristos aduce bucuria Învierii în locul suferinței, scrie Basilica.ro.

Patriarhul României și-a început predica prin a menționa faptul că Iisus a venit în cetatea Nain să aline durerea mamei îndoliate, întrucât Lui Îi este milă de toți oamenii suferinzi. De precizat este faptul că Domnul Hristos nu a venit invitat de cineva, ci din proprie inițiativă. El a vrut să fie alături de văduva îndurerată care după moartea soțului și fiul ei trecuse la cele veșnice.

Completând cele spuse, Patriarhul a subliniat faptul că din atitudinea Mântuitorului Hristos trebuie să învățăm că avem datoria să fim alături de toți oamenii îndoliați.

A mângâia sau a consola o persoană sau o familie îndurerată este un ajutor sufletesc de mare preț și un semn de multă bunătate a inimii, o dovadă a iubirii milostive față de semen. Prin aceasta se arată iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de ei. Iubirea milostivă se numește compasiune, adică împreună-pătimire cu cei ce pătimesc din pricina durerii sufletești, a precizat Părintele Patriarh.

Pentru a evidenția mai bine înțelesul duhovnicesc al prezenței Mântuitorului Hristos la înmormântarea tânărului din Nain, Patriarhul României a punctat faptul că femeia îndurerată care își duce spre cimitir pe unicul său fiu reprezintă pe toate mamele îndoliate. Totdată, tânărul purtat în sicriu reprezintă pe toți tinerii care mor și lasă în urma lor multă durere părinților care i-au născut și i-au crescut.

Este semnificativ, spune Patriarhul, faptul că cele trei persoane pe care le-a înviat din morți Hristos au fost tineri, și anume: fiul văduvei din Nain, fiica lui Iair și Lazăr din Betania.

Prin aceasta, Mântuitorul arată că tinerii sunt chemați la viață de comuniune cu părinții, frații și surorile lor, nu la însingurare prin despărțire de ei. Această însingurare, chiar dacă nu este moarte fizică, poate deveni totuși o moarte spirituală, o existență egoistă. Comuniunea de iubire părintească, frățească și amicală duhovnicească îi ajută pe tineri să crească spiritual și să se maturizeze, a precizat Patriarhul.

Continunând expunerea omiliei, Patriarhul Daniel a spus că Iisus S-a atins de sicriul care conținea trupul unui om trecut la Domnul și pentru a ne învăța că trebuie să ne apropiem cu respect de sicriu sau mormânt. Trupul este chemat la înviere și la viață veșnică, după cum se spune în Crezul ortodox: «Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie».

În predica rostită, Patriarhul Daniel a mai explicat că atunci când unui creștin trecut la Domnul i se recunoaște oficial de către Biserică sfințenia vieții sale, atunci osemintele lui se numesc Sfinte Moaște și ele trebuie cinstite împreună cu icoana sa, deoarece sfințenia din sufletul sfântului a pătruns și în materia trupului său.

Moaștele sfinților sunt venerate nu pentru materia lor, spune Părintele Patriarh, ci pentru lucrarea sfințitoare a harului Duhului Sfânt în ele și prin ele, potrivit adevărului exprimat de către psalmist în cuvintele: «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi! ».

În finalul predicii, Patriarhul a îndemnat credincioșii să fie alături de familiile îndoliate, dar și să îi ajute și pe tineri să prețuiască mai mult viața de familie. Pentru că viața adevărată este binecuvântare de la Dumnezeu și bucurie a comuniunii între oameni.