ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Constantin cel Mare a fost un prieten al țării noastre, fiind foarte atașat de această regiune, dar a fost și un exemplu urmat îndeaproape de mulți domnitori români, a declarat Patriarhul Daniel, marți, cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale, informează Basilica.

„Sfântul Constantin cel Mare este un prieten al țării noastre. El a trimis misionari în Banat și Oltenia pentru a intensifica viața creștină și pentru a converti pe păgâni la creștinism (…) a zidit o mulțime de biserici (basilici). El iubea foarte mult aceste locuri”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Potrivit sursei citate, Patriarhul Daniel a subliniat că exemplul Sfântului Constantin cel Mare a fost urmat îndeaproape de mulți domnitori români. El a remarcat pe ctitorul actualei Catedrala Patriarhale, Constantin Șerban Basarab voievod care a construit lăcașul de cult de pe Dealul Patriarhiei între anii 1656 -1658.

Totodată, Patriarhul Daniel a reamintit principale legi pe care Sfântul Constantin le-a emis în favoarea creștinilor.
„A oferit libertate creștinilor, a început să restituie proprietățile confiscate de împărații păgâni, le-a oferit chiar basilici întrucât multe dintre bisericile creștine au fost demolate în timpul persecuțiilor, a chemat din exil pe episcopii și clericii persecutați, a ajutat la construirea de noi biserici”, a spus Patriarhul Daniel.

Pe lângă acestea, a subliniat Preafericitul Daniel, unele legi au avut un profund caracter creștin, deoarece „a condamnat adulterul, avortul și a suprimat tortura pentru că în toate acestea era o umilire a chipului lui Dumnezeu din om”.