ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul României, PF Daniel, a săvârșit a săvârșit slujba de sfințire a celor șase clopote ale Catedralei Naționale, aflate la sol, informează un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

„Clopotele reprezintă glasul Domnului care ne cheamă să ne adunăm în binecuvântarea și iubirea lui Dumnezeu. Acestea sunt glasul Domnului care ne cheamă la rugăciune și au rostul de a ne ține în stare de veghe, de trezvie”, a spus Patriarhul Daniel după sfințirea celor 6 clopote ale Catedralei Naționale, luni, 3 septembrie 2018.

„Ele combat lenevirea duhovnicească pentru că atunci când auzim glasul clopotului, care ne cheamă la rugăciune, este glasul lui Dumnezeu care ne arată că este prezent și, în același timp, că dorește să răspundem chemării iubirii Lui cu iubirea noastră arătată prin fapte bune și rugăciune”, a continuat Preafericirea Sa.

Clopotele sfințite vor fi amplasate în turnul clopotniță al lăcașului de cult de pe Dealul Arsenalului.

La slujba de sfințire au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După slujba de sfințire, Părintele Patriarh a vorbit despre istoricul clopotelor și utilizarea lor în cultul creștin.

„Rostul clopotelor”, a evidențiat Preafericirea Sa, „este și acela de a ocroti poporul de furtuni, de trăsnete, de tunete; clopotele împrăștie norii grei ai furtunilor, alungă fulgerele și tunetele și ceața vătămătoare, cum se spune într-una din rugăciunile de la sfințire. În același timp, clopotele alungă duhurile cele necurate, cele rele, întărindu-i pe credincioși să-și aducă aminte de Dumnezeu și să ceară ajutorul Lui atunci când sunt ispitiți”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit că în creștinism clopotele au fost primite cu reticență „deoarece au fost folosite în religiile păgâne”.

„Treptat clopotele au primit o semnificație duhovnicească și au fost integrate și în creștinism. Această semnificație religioasă a fost argumentată cu referire la Vechiul Testament, și anume la trâmbițele de argint pe care Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să le facă și să anunțe chemarea la rugăciune, dar și chemarea la luptă”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că cele mai multe clopote au fost turnate în Rusia, în zona Novgorod, sec. 16, și a adus aminte de  „Clopotul Țar”, turnat în vremea împărătesei Ana, nepoata țarului Petru cel Mare.

Înalt de peste 6 metri și cu un diametru asemănător, clopotul cântărește aproape 200 de tone, dar nu a sunat niciodată, pentru s-a fisurat înainte de a fi montat în clopotniță. Astăzi se află în curtea Kremlinului, la Moscova, unde poate fi văzut de turiști.

„În Țările Române primul clopot cunoscut la noi a fost realizat de meșteri din Transilvania și din Occident, meșteri care stăteau perioade îndelungate la curțile domnitorilor munteni”, a evidențiat Preafericirea Sa făcând referire la clopotul Mănăstirii Cotmeana.