ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel a acordat un interviu Televiziunii Române în care a vorbit despre activitatea socială și filantropică a Bisericii. 

În condițiile în care în ultimii cinci ani Biserica Ortodoxă Română a cheltuit 100 milioane de euro pentru ajutorarea aproapelui, acesta a explicat că „este foarte multă nevoie de afirmare a credinței prin fapte”.

Biserica Ortodoxă Română continuă eforturile ei concrete de diminuare a sărăciei și de ajutorare a persoanelor defavorizate din societatea românească, desfășurând în acest sens proiecte și activități cu caracter social și filantropic. În tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se desfășoară activități social-filantropice și medicale în 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare 617 proiecte și programe sociale.

Răspunzând întrebării moderatorului Andrei Victor Dochia privind activitatea socială, Patriarhul României a explicat că Biserica a devenit primul filantrop al țării „nu pentru că și-a propus, ci pentru că a simțit responsabilitatea de a uni Liturghia cu filantropia”.

„În vremea noastră, dacă o predică frumoasă nu este însoțită și de o acțiune filantropică, culturală sau de ordin bisericesc nu este credibilă sau completă. Această corelare între spiritualitate și acțiune, între Liturghie și filantropie este o dominantă în toată tradiția Bisericii noastre”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Apoi, făcând referire la perioada regimului comunist, Patriarhul Daniel a afirmat că în acele timpuri „Biserica a fost redusă adesea la o instituție pur liturgică, fără impact social filantropic”, dar după schimbările din 1989 s-a revenit la „tradiția noastră veche, și anume a prezenței preoților de caritate în unități militare, spitale, penitenciare și alte unități ale statului pentru că este nevoie de o întărire a sufletului și de o conștientizare a relației dintre libertate și responsabilitate”.

„Această dezvoltare social filantropică a devenit oarecum o întregire a Sfintei Liturghii din Biserică”, a subliniat acesta. El a oferit ca exemplu faptul că pe lângă multe parohii s-au dezvoltat cabinete medicale, stomatologice, cabinete de consultață și, în ultimii ani, unități de after school „pentru copiii care sunt buni la învățătură, dar nu au acasă suficiente condiții pentru a studia”.

Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în rândul păstoriților ei a vizat dintotdeauna atât partea trupească cât și cea sufletească. Astfel că, în cadrul Bisericii funcționează 45 instituții de tip medical și farmaceutic care oferă servicii gratuite sau compensate, în funcție de caz.

„În concluzie, am putea spune că am redescoperit tradiția veche a Sfinților Părinți în care, în timp de libertate, credința s-a manifestat și prin fapte ale iubirii milostive. Mai întâi celebrăm iubirea milostivă în Liturghie, așa cum a fost ea arătată în Iisus Hristos, și apoi în filantropie”, a spus Patriarhul Daniel.

De asemenea, acesta a făcut referire la faptul că „foarte adesea, Mântuitorul Iisus Hristos după ce a predicat Evanghelia Împărăției Cerurilor a vindecat pe cei bolnavi și, uneori, a înmulțit peștii și pâinile pentru a da puțină hrană celor care toată ziua și-au hrănit sufletul duhovnicește”. În acest context, el a precizat că „noi mergem după exemplul sau pilda Mântuitorului Iisus Hristos: predicăm Evanghelia, ne rugăm, dar în același timp ajutăm cât este posibil comunitatea ca să se întărească mai ales acolo unde sunt bătrâni, bolnavi, oameni singuri”.

În ceea ce privește cooperarea cu autoritățile statului în plan filantropic, Patriarhul a evidențiat că este „necesară” și „firească”,  deoarece „cetățenii statului sunt în mare majoritate credincioșii Bisericii”.

„Noi lucrăm pentru binele comun, adică lucrăm cu responsabilități diferite, de pe poziții diferite, dar cu un scop comun. Aceasta se vede nu numai la nivelul relației dintre Patriarhie și diferite Ministere, ci și la nivel judeațean sau local. Consilii locale, consilii județene sprijină activitățile Bisericii pentru că sprijină, de fapt, o lucrare în favorarea cetățenilor. Este o tradiție la noi de a coopera cu Statul pentru că avem o coresponsabilitate în ceea ce privește viața cetățenilor, a credincioșilor noștri”, a subliniat Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul dialogului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adus în discuție legea cultelor nr. 489/2006 în care se menționează că „Statul sprijină cultele pentru că recunoaște rolul lor în societate: educațional, spiritual și social în general”. El a evidențiat că această lege prezintă „cultele oficial recunoscute ca parteneri ai Statului în activitățile sociale și factori ai păcii sociale”.

„Cu alte cuvinte, ajutorul pe care noi îl primim de la stat nu este un simplu gest de bunăvoință, ci de a recunoașterea contribuției cultelor la viața societății. (…) Este vorba de o coresponsabilitate fără însă a ne depăși competențele sau atribuțiile. Noi rămânem oamenii Bisericii chiar și atunci când cooperăm cu Statul care are autonomia lui, este neutru din punct de vedere religios, dar nu este indiferent”, a spus Patriarhul României.