ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul României, PF Părinte Daniel, împlineşte 64 de ani.
 
Al şaselea patriarh al românilor s-a născut în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobrești, iar gimnaziul, în localitatea Lăpușnic (1962-1966), județul Timiș. În anul 1966 începe cursurile liceale în orașul Buziaș, pe care le continuă în municipiul Lugoj, Liceul "Coriolan Brediceanu" (1967-1970).

După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obține Diploma de licență în teologie.

În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umaniste din Strasbourg (Franța, 1976-1978) și doi ani la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Romano-Catolică (Germania, 1978-1980).

La 6 august 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. În 1988 a fost numit A fost numit Consilier patriarhal pentru sectorul "Teologie contemporană și dialog ecumenic", iar la 7 iunie 1990 a fost ales arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Din această poziţie, viitorul Patriarh a reactivat acultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iași.  Tot în vremea în care era Mitropolit al Moldovei, PF Daniel a fondat patru muzee, o bibliotecă, dar şi mai multe seminarii şi şcoli creştin ortodoxe.

Din 30 sepetmebrie 2007 este Patriarh al României. Ca Patriarh, PF Daniel a pus piatra de temelie la peste 30 de centre sociale şi culturale ale Bisericii. A înfiinţat trustul Basilica, care cuprinde Radio Trinitas, TV Trinitas, Ziarul Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de presă al Patriarhiei Române.
 
În noiembrie 2007 a pus piatra de temelie a noii Catedrale Patriarhale, continuând proiectul iniţiat de regele Ferdinand I al României.
 
De-a lungul timpului, PF Daniel a fost acuzat de colaborare cu fosta Securitate, dar aceste acuzaţii au fost negate şi niciodată dovedite.